Volby vzor Bělorusko: sto procent křesel stoupencům Lukašenka, pozorovatelé s pozorováním narazili

V běloruské poslanecké sněmovně obsadí všech 110 křesel kandidáti podporující režim Alexandra Lukašenka. Opoziční představitelé většinou k volbám vůbec nebyli připuštěni. Opozice také hlásí řadu volebních podvodů. Prezident při hlasování oznámil, že bude o nejvyšší funkci usilovat příští rok už pošesté.

„Výsledek byl dávno určený. Úřady vybraly schválené kandidáty. Změna moci prostřednictvím voleb není v Bělorusku možná,“ řekl agentuře Reuters jeden z opozičních vůdců Mikalaj Statkevič.

„Během formování volebních komisí, registrace kandidátů i kampaně odstraňují ty nejtvrdší a nejaktivnější protivníky současné moci,“ popsal opoziční politolog Aljaksandr Klakovski metodu, kterou si režim pojistil plnou kontrolu nad průběhem i výsledkem voleb.

Všech 110 křesel podle oficiálních výsledků obsadí poslanci loajální režimu. Dosavadní dvě zástupkyně opozice Hanna Kanapackaja a Alena Anisimová nemohly znovu kandidovat.

Vykazování pozorovatelů

Předsedkyně centrální volební komise Lidzija Jarmošynová ujišťovala, že komisaři tentokrát nevyhazovali opoziční pozorovatele jako obvykle na základě administrativních nedostatků. Její zástupce Vadim Ipatov však brzy poté prohlásil, že například v Bobrujsku zbavili akreditace 35 pozorovatelů, kteří prý měli nesprávné dokumenty.

Komisařka Ela Bahdanavová například vykázala pozorovatele, který zaznamenal vhazování několika lístků najednou. Na dotaz polské televizní stanice Belsat vysílající v běloruštině řekla, že ho vykázala kvůli tomu, že v místnosti natáčel. Na druhý dotaz však přiznala, že to není zakázáno.

Stanice přinesla i další svědectví Bělorusů, kteří se pokoušeli na volby dohlížet a byli vykázáni s obviněním ze špionství. Podle OBSE byly volby v rozporu s demokratickými standardy. „Běloruské zákony neumožňují provedení demokratických voleb,“ prohlásila na tiskové konferenci v Minsku volební expertka celoevropské organizace Margareta Cederfeldtová. Kriticky hlasování hodnotil i nevládní běloruský Helsinský výbor a lidskoprávní organizace Vjasna.

„Hlavní není, co říkají pozorovatelé, ale volební urna a její obsah,“ shrnuje přístup k volbám hlavní volební komisařka Jarmošynová.

Účast podle oficiálních údajů dosáhla 75 procent. Belsat informoval o tom, že některé zaměstnance nebo studenty nutili jít k volbám. Jiné přilákalo tradiční sovětské veselí spojené s volbami. V mnoha místnostech se konaly koncerty, podávalo se jídlo a naléval alkohol.

Prezidentem další dekádu

Lukašenko ve volební místnosti oznámil, že bude kandidovat v letech 2020 i 2025. Zemi vládne už od roku 1994. Podle organizace Freedom House monitorující stav demokracie po světě neexistují v Bělorusku téměř žádná občanská ani politická práva.

Dlouholetý vládce země zároveň pohrozil, že omezí integraci s Ruskem, pokud nebude dostávat ropu a plyn za lepší cenu nebo se nezlepší přístup běloruských výrobků na ruský trh. Lukašenko se dlouhodobě snaží lavírovat mezi Ruskem a Západem a získávat tak co nejlepší podmínky pro svůj režim.