Vojenská junta v Myanmaru kvůli protestům zablokovala přístup k internetu

Události: Myanmar zažil největší protest od pondělního vojenského převratu (zdroj: ČT24)

Vojenská vláda v Myanmaru zablokovala internetové připojení v zemi. Reagovala tak na protesty tisíců lidí, které se vydaly do ulic největšího města Rangúnu, aby vyjádřily nesouhlas s pučem, při němž armáda zadržela vůdkyni země Do Aun Schan Su Ťij.

V první podobně rozsáhlé demonstraci od pondělního převratu lidé volali hesla jako „Pryč s vojenskou diktaturou“ nebo „Ať zvítězí demokracie“. Mnozí protestující se oblékli do červené, což je barva Národní ligy pro demokracii, která s náskokem zvítězila v listopadových volbách. Vedení armády hlasování odmítlo uznat a tvrdí, že bylo podvržené.

Lidé se k protestům svolávali přes sociální sítě, než nové vedení země přístup k webu zablokovalo. Skupina, která přístup k síti monitoruje, reportovala, že připojení spadlo na 54 procent standardního zatížení. Svědci podle Reuters mluví o nefungujícím datovém připojení i wi-fi.

Vojenská junta nereaguje na výzvy ke komentáři. Už dříve dočasně zablokovala přístup k Facebooku, Twitteru a Instagramu. Podle norské společnosti Telenor Asa myanmarské úřady nařídily zamezit přístup k Twitteru a Instagramu na neurčito.

„Internet padl, ale my budeme nadále hlasití. Pokojně bojujme za demokracii a svobodu. Bojujme do posledního momentu za naši budoucnost,“ cituje Reuters twitterový příspěvek Mawa Htuna Aunga. Někteří obyvatelé Myanmaru zprvu obcházeli blokaci připojení skrze VPN, ale její rozšíření na celostátní blackout takovou možnost ztěžuje.

Občanské společnosti v Myanmaru apelují na poskytovatele internetového připojení, aby vzdorovali rozkazům armádních velitelů. V opačném případě totiž legitimují vojenskou juntu. Zmíněný Telenor vydal prohlášení, v němž tvrdí, že usiluje o bezpečnost svých zaměstnanců a musí se řídit místními zákony. Facebook vyjádřil hluboké znepokojení z blokace internetu a vyzval juntu k zpřístupnění sociálních sítí. Na obnovení internetových služeb apeluje také OSN.

Úřady zadržely Australana, Canberra si předvolala velvyslance

Myanmarské úřady zadržely Australana Seana Turnella, který radil Su Ťij v oblasti ekonomiky. Jde o první známý případ od pondělního puče, kdy v cele skončil cizinec. Austrálie si kvůli incidentu předvolala myanmarského velvyslance. Turnell je dle svých slov obviněn, ale neví přesně z čeho. Zdůrazňuje, že je nevinný.

Myanmarská armáda v pondělí provedla vojenský převrat, při kterém zadržela vůdkyni Su Ťij a prezidenta Win Myina a vyhlásila na rok výjimečný stav. Oba politici čelí obviněním, které organizace na ochranu lidských práv označují za nepodložená. Armáda puč zdůvodnila údajnými podvody při listopadových volbách a generál Min Aun Hlain, který se postavil do čela státu, slíbil jejich vyšetřování. Dění v zemi odsoudila řada států i organizací.

Generální tajemník OSN António Guterres v pátek uvedl, že se podařilo poprvé od převratu navázat kontakt s představiteli myanmarské armády. Zvláštní vyslankyně, švýcarská diplomatka Christine Schranerová Burgenerová podle něj dala armádě jasně najevo, že převrat je naprosto nepřijatelný. „Uděláme vše, co budeme moci, abychom sjednotili mezinárodní společenství a vytvořili podmínky pro zrušení státního převratu,“ slíbil Guterres.