Vidím naději na konec Lukašenkova režimu, říká osmnáctiletý Bělorus, který se vydal bojovat na straně Ukrajinců

Horizont ČT24: Bělorus, který pět měsíců bojoval na Ukrajině (zdroj: ČT24)

Do bojů na východě Ukrajiny proti ruským okupantům se zapojil i pluk Kalinovského, který je složený z běloruských dobrovolníků. Pět měsíců v něm sloužil také Hleb Huňko. Přihlásil se hned na začátku války, 25. února 2022. Ten den mu bylo osmnáct let. Dokud bude v Bělorusku u moci Alexandr Lukašenko, do vlasti se Huňko vrátit nemůže. Hrozí mu tam totiž smrt nebo dlouhé vězení za zapojení do bojů na Ukrajině. Huňko však věří, že režim brzy padne. Natáčel s ním David Miřejovský.

„Vzbudil jsem se, když mi bratr přišel říci, že bombardují Kyjev, probíhá invaze a zrovna je tam táta. Udělalo se mi špatně. Už jsem pak nešel spát, byly čtyři hodiny v noci. Celý den jsem pak myslel na to, že pojedu na Ukrajinu,“ říká Huňko.

Do pluku běloruských dobrovolníků se prý přihlásil přes telegramový účet, odpověď mu přišla během několika hodin. Ptali se ho, odkud pochází a jaké jsou jeho cíle. „Bylo to v době, kdy se formovala první skupina Bělorusů v Polsku. Tehdy ještě neměla jméno pluk Kalinovského,“ vysvětlil.

O jeho zapojení do bojů na Ukrajině prý jeho matka nevěděla, řekl jí o tom později. „Tvrdil jsem jí, že jsem jako dobrovolník ve Lvově. Máma je stále v Bělorusku,“ uvedl s tím, že další členové jeho rodiny to přijali velmi dobře.

Psychické problémy

Během jedné z bojových operací byl Huňko zraněn minometem. Z nemocnice odešel dříve, přestože mu doktor doporučoval rehabilitaci. „Byl jsem přesvědčen, že můj stav je dobrý a mohu se vrátit do bojů. Utekl jsem doktorům a za měsíc jsem již byl v ucházejícím stavu,“ okomentoval.

Později se ale u něj objevily psychické potíže. Trpěl panickou atakou, posttraumatickou stresovou poruchou a slyšel hlasy. Jeho psychický stav se postupně zhoršoval, a ačkoliv v pluku prosil o pomoc, nedali mu ji. Huňkovi nezbylo nic jiného, než rozvázat s plukem kontrakt a odjet z Ukrajiny.

Huňko: Vidím naději, že běloruský režim skončí

Huňko věří, že Lukašenkův režim v Bělorusku padne. „Patří k pozůstatkům Sovětského svazu, které se bohužel v našich postsovětských zemích změnily na totalitní vlády. Pod nimi my musíme žít. Až padne (Vladimir) Putin, padne také Lukašenko. Ale i když Putinův režim vydrží, ten Lukašenkův je slabý – a já věřím, že se rozpadne,“ soudí.

„Původně jsem chtěl bojovat proti jeho režimu. Byla ostuda, že jsme to po roce 2020 nedokázali uskutečnit. Už je to ale pryč. Teď konečně vidím naději, že běloruský režim skončí,“ uzavřel.