Ve světě narůstá počet obézních lidí. Podle studie je jich už přes miliardu

Na světě je už víc než miliarda obézních lidí (zdroj: ČT24)

Na světě je už víc než miliarda obézních lidí, vyplývá ze studie pod záštitou Světové zdravotnické organizace, kterou publikoval prestižní časopis The Lancet. Počet lidí s velkou nadváhou přitom narůstá stále rychleji – nejvýrazněji stoupl mezi dětmi a mladistvými. Hlavní příčiny zůstávají stejné – nezdravá strava a nedostatek pohybu.

Obézní lidé předloni tvořili už skoro osminu obyvatel planety, ukazuje rozsáhlá studie patnácti set vědců ze 190 zemí světa. „Asi jsme očekávali celkový směr. Ale co jsme nejspíš nečekali, je rychlost, s jakou se to děje,“ připustil vedoucí studie o obezitě Majid Ezzati.

Lékaři měřili a vážili celkem 220 milionů lidí starších pěti let, aby určili jejich index tělesné hmotnosti. Data z tohoto vzorku je dovedla k závěrům, že na Zemi nyní žije přes miliardu obézních lidí – 880 milionů dospělých a 159 milionů nezletilých. Počet těch nejmladších, kteří jsou při těle, se přitom za třiatřicet let zčtyřnásobil.

„Tato epidemie se šíří tak rychle, protože politická opatření nebyla dostatečně rázná. Příliš se spoléhalo na to, že lidé sami změní své návyky,“ míní ředitel nutričního odboru Světové zdravotnické organizace Francesco Branca.

Místa výskytu

Největší podíl obézních lidí odborníci zaznamenali na ostrovech v Tichém oceánu a v Karibiku – v některých těchto státech to bylo dokonce přes osmdesát procent mužů a sedmdesát procent žen. Z vyspělých zemí se mezi dvacítku nejhorších dostaly pouze Spojené státy. Rychle se situace zhoršuje také v severní Africe a na Blízkém východě.

„Zvlášť v posledních letech se obezita stala v Iráku a dalších arabských zemích zcela běžnou,“ doplnil irácký lékař Arkam Karim Abid.

Ze studie vyplynulo i to, že současně ubylo podvyživených lidí a obezita převažuje i v řadě chudých zemí. Tyto diagnózy přitom představují opačné strany stejného problému – nedostatek zdravého jídla. Buď člověk dostává živin málo, nebo naopak příliš.

„To skutečně znamená, že jak makroekonomické politiky týkající se chudoby a cen potravin, tak velmi konkrétní opatření, jako je školní stravování a cílená pomoc v oblasti zdravé výživy, by měly být skutečně hlavní prioritou,“ zdůraznil Ezzati.

Situace v Česku

„Česká republika na tom není úplně dobře. Pohybujeme se v první čtvrtině zemí v rámci Evropské unie s nejvyšším výskytem obezity,“ řekl v Horizontu ČT24 přednosta Centra diabetologie IKEMu Martin Haluzík.

Upozornil na to, že se obezita zvýšila u mládeže během pandemie koronaviru a lockdownů, které nabouraly běžné fungování. Řada lidí si podle něj také zvykla na dovážkové služby. Jako prevenci před nadváhou uvedl především častý pohyb a fyzickou námahu.

„Jsou věci, kterým bychom se měli vyhnou a kterým je relativně snadné se vyhnout,” míní Haluzník. Podle něj se jedná především o sladké nápoje, které obsahují velké množství cukru a energie.