Ve stínu monarchie nastupuje v Thajsku k vládě mladá premiérka

Horizont ČT24: Nová thajská premiérka (zdroj: ČT24)

Thajský parlament zvolil novou šéfkou vlády Petongtán Šinavatrovou. Pochází z mocenské rodiny bývalých premiérů. Po své tetě se stane jako druhá žena v premiérském křesle nejmladší předsedkyní vlády království v jihovýchodní Asii. Její zvolení přichází pouhé dva dny po odvolání dosavadního premiéra kvůli porušení ústavy. Poslední vývoj v Thajsku ilustruje přetrvávající vliv monarchie v zemi.

Šinavatrová získala na svou stranu 319 thajských poslanců z 500. Ve svých sedmatřiceti letech se stala nejmladší premiérkou země, která je pro své časté střídání vedení – a to i s vojenskými juntami – na rychlé změny zvyklá. Teď přišla jen dva dny po odvolání předchozího ministerského předsedy Sríttchy Tchavisina, spolustraníka Šinavatrové.

Podle úřadů se dopustil porušení ústavy a hrubě porušil etická pravidla, když do vlády jmenoval bývalého právníka, který byl před lety ve vězení. „Mluvila jsem se svou rodinou a lidmi ve straně a rozhodla jsem se, že je načase udělat něco pro zemi a také pro stranu. Doufám, že zvládnu udělat vše, co je v mých silách, abych vedla zemi kupředu,“ prohlásila Šinavatrová.

Mladá premiérka bude čelit výzvám na mnoha frontách, protože ekonomika se potácí v problémech a rostou preference konkurenčních stran, zatímco popularita jejího vlastního politického uskupení kolísá, protože se vládě ještě nepodařilo prosadit slíbený program finanční pomoci v hodnotě 500 miliard bahtů (326 miliard dolarů), napsala agentura Reuters.

Šinavatrová je dcera expremiéra a jednoho z nejvlivnějších Thajců Tchaksina Šinavatry, který svého času vlastnil i fotbalový klub Manchester City. Šinavatrové a jejich spojenci z řad podnikatelů stojí proti spojení konzervativců a roajalistických generálů s hlubokými vazbami v klíčových institucích, připomněla agentura Reuters.

Vliv monarchistů

„Myslím si, že je to pro thajskou demokracii obrovský krok zpět. Jasně ukazuje, že Thajsko už není demokratickou zemí,“ přiblížil politolog Prajak Kongkirati z Thammasatské univerzity. Podle něj se jedná o „puč v přestrojení“. „Není to typický vojenský převrat s tanky a vojáky. Ale jsme svědky nového typu puče v Thajsku prostřednictvím právního rozhodnutí ústavního soudu,“ dodal Kongkirati.

Odchod premiéra Tchavisina po necelém roce ve funkci je jasnou připomínkou toho, jakému nepřátelství by Petongtán Šinavatrová mohla čelit. Podle některých komentátorů se může zdát, že je Thajsko uvězněno ve stále opakujícím se kruhu. Konají se volby, kde lidé zvolí stranu, která slibuje změny a reformy, jen aby staré struktury monarchistických elit takový krok překazily.

Monarchisté vítězným stranám tak v posledních letech buď zakázali vytvořit vládu, svrhli ji vojenským pučem, nebo jinak znemožnili nástup do úřadu. Přesto tento poslední krok, kdy se do procesu odvolání musel vložit ústavní soud, může ukazovat na slábnoucí moc establishmentu.

Ústavní soud v Thajsku před devíti dny nechal rozpustit progresivní stranu Kupředu, která v loňských volbách vyhrála nejvíc křesel – zformovat kabinet se jí nakonec kvůli manévrům monarchistů nepodařilo.

Kupředu oslovilo miliony politicky vzdělaných, zejména mladých Thajců mimo jiné právě plánem na omezení vlivu panovníků, jako je třeba navrhované zrušení kontroverzního článku 112 o urážce královské rodiny. Ne nadarmo se o ní hovoří jako o nejsilnějším politickém uskupení v zemi.

Odpor proti monarchii

Větší občanská revolta proti monarchii proběhla naposledy před čtyřmi lety v rámci prodemokratických protestů. Řada lidí skončila jen za účast ve vězení s rekordními tresty – někteří byli odsouzeni i k víc než čtyřiceti letům za mřížemi.

Odpor společnosti tak bývá v poslední době spíše tichý; lidé si třeba nestoupají během královské hymny v kinech, někteří drží hladovku. Podle expertů je teď otázkou, co povolí dříve – jestli trpělivost občanů, nebo vůle dynastie, která se svého vlivu nechce vzdát.