Ve Francii si čtyři měsíce po útoku Hamásu připomněli jeho oběti

Francouzský prezident Emmanuel Macron, politici, spisovatelé, diplomati i veřejnost na nádvoří pařížské Invalidovny společně uctili památku 42 francouzských občanů zabitých během útoku Hamásu na jih Izraele 7. října. Macron o útoku hovořil jako o největším antisemitském masakru tohoto století a slíbil usilovat o záchranu tří pohřešovaných spoluobčanů, kteří jsou pravděpodobně rukojmími Hamásu. Pietu živě přenášela francouzská média.

Na nádvoří před zlatou kopulí se za větrného a deštivého počasí pod stany tísnili pozvaní hosté, na protější straně byla velká francouzská vlajka. Většinu prostranství zabraly portréty zavražděných, které drželi vojáci ve slavnostních uniformách. Na úvod zazněla skladba Kadiš od Maurice Ravela, na závěr francouzská státní hymna Marseillaisa ve smutečním podání, píše Le Monde.

Ozbrojenci z palestinského hnutí Hamás, které například EU a USA považují za teroristickou organizaci, přesně před čtyřmi měsíci zabili při nečekaném útoku na jih Izraele na 1200 lidí, dalších asi 250 útočníci odvlekli do Pásma Gazy. O jejich propuštění se snaží příbuzní po celém světě i diplomaté. Izraelská odvetná operace už podle úřadů v Gaze ovládaných Hamásem připravila o život 27 708 Palestinců.

Pařížská pieta byla živě přenášena na obří obrazovku před francouzským konzulátem v Tel Avivu. Vyslechnout si prezidentův projev a zvýšit tlak na diplomacii ve snaze o propuštění rukojmí přišli příbuzní zadržovaných i další členové početné francouzské komunity v Izraeli, uvedla stanice BFM TV.

Ve Francii žije největší židovská komunita v Evropě, čítá na 500 tisíc lidí. Zhruba sto tisíc Francouzů se také odstěhovalo do Izraele a mnozí z nich mají dvojí občanství, připomíná AFP.