Ve Francii pokračují protesty proti důchodové reformě, v noci policie zatkla desítky lidí

Po celé Francii pokračují protesty proti zvýšení důchodového věku, které se vláda podporovaná prezidentem Emmanuelem Macronem rozhodla prosadit bez souhlasu poslanecké sněmovny. Po čtvrtečním oznámení tohoto postupu zesílily při demonstracích výtržnosti a policie v noci na sobotu po nových střetech zatkla další desítky lidí. Úřady v Paříži preventivně zakázaly shromážďování v okolí Národního shromáždění a Elysejského paláce.

V pátek pozdě večer a v noci na sobotu policie v hlavním městě zatkla 61 osob poté, co se na náměstí Svornosti sešly tisíce lidí, z nichž někteří stavěli barikády a na náměstí během protestu vypukl požár. Část demonstrantů se také střetla s policií, která stejně jako ve čtvrtek večer použila slzný plyn.

Střety s policií se odehrály také v Lyonu, kde někteří demonstranti pronikli do radnice čtvrtého obvodu, kterou poškodili. Navíc se v budově podle policie pokusili založit požár, což se jim ale kvůli zásahu pořádkových sil nepovedlo.

Zapalování ohňů, ničení květináčů či vysypávání odpadkových košů na zem i další rozbroje jsou hlášeny také ze Štrasburku, kde se k protestu sešlo na 1600 lidí. Pokojněji se demonstrovalo v dalších městech jako Lille či Bordeaux.

V sobotu policisté při potyčkách s demonstranty na jihu francouzské metropole zadrželi 81 osob, uvedla agentura AFP. Policisté se tam snažili zabránit demonstrantům v zakládání požárů a ve stavění barikád, napsal list Le Figaro na svém webu. Policie odhadla počet demonstrantů v Paříži na čtyři tisíce. 

Protest proti důchodové reformě v Paříži
Zdroj: Profimedia/Firas Abdullah

Stávka

Nové protestní pochody začaly v sobotu odpoledne také ve městech Nantes, Caen nebo Mans a odpůrci reformy plánovali akce po celé zemi. V Paříži odboráři svolali podvečerní manifestaci na náměstí Place d'Italie. Podle agentury AP byly sobotní akce převážně pokojné, přičemž účast podle úřadů dosahovala maximálně několika tisíců lidí. 

Pokračují také stávky, včetně té pořádané popeláři v hlavním městě, kde se na ulicích podle radnice nahromadily tisíce tun odpadků. 

Na náměstí Svornosti jsou ale shromáždění po dvou neklidných večerech zakázaná, stejně jako na třídě Champs-Élysées. Obě místa se nacházejí v blízkosti sídla prezidenta a dolní komory parlamentu.

„Prezidenta republiky jsme varovali,“ komentoval vývoj šéf odborové centrály CGT Philippe Martinez. Ten je jedním z lídrů dva měsíce trvajících protestů proti důchodové reformě.

Očekávání dalších demonstrací

Nespokojenost s důchodovou reformou dalo najevo 37 procent zaměstnanců rafinerií a skladů TotalEnergies, kteří stávkují od sobotního rána. Agentuře Reuters to sdělil mluvčí společnosti. Protesty se ve Francii očekávají i v neděli, další „mobilizaci“ pak odbory svolávají na čtvrtek.

Velké části Francouzů vadí nejen reforma, ale i způsob, jakým se ji snaží prosadit prezident Emmanuel Macron a vláda, která při schvalování změn důchodového systému obešla poslance, protože u nich neměla pro svůj zákon jistou podporu.

Umožnil to článek 49.3 ústavy, díky němuž může vláda přijmout zákon, aniž by o něm Národní shromáždění hlasovalo. Vystavuje se ale možnosti, že poslanci do 24 hodin vyvolají hlasování o nedůvěře vládě. Návrh na něj už část opozice předložila.