V USA je otevřena cesta k zákazu TikToku

Americká Sněmovna reprezentantů v sobotu přijala opatření, které by mohlo vést k celostátnímu zákazu sítě TikTok, u níž se činitelé obávají čínské špionáže. Návrh prošel velkou nadstranickou většinou a putuje do Senátu, který ho podle očekávání schválí a následně jej podepíše prezident Joe Biden.

Dolní komora amerického Kongresu zákon, jenž může vést k zákazu TikToku, schválila spolu s očekávanou pomocí Ukrajině, Izraeli a Tchaj-wanu.

Čínská společnost ByteDance, která síť vlastní, by v případě schválení měla devět měsíců na prodej TikToku. Pokud by nevyhověla, došlo by k odstranění aplikace z amerických distribučních platforem. Předlohu zákonodárci schválili většinou 360 ku 58 hlasům.

TikTok je terčem amerických úřadů už delší dobu. Loni v březnu Bílý dům nařídil federálním úřadům do třiceti dní odstranit aplikaci ze všech vládních zařízení. Washington se obává, že čínská vláda by mohla prostřednictvím zákonů tlačit na TikTok, respektive jeho mateřskou společnost, aby předala data amerických uživatelů Pekingu za účelem využití pro zpravodajské a dezinformační účely.

Více než polovina amerických států zakázala veřejným činitelům užívat TikTok na svých zařízeních. O zákaz sítě usiloval během svého prezidentství už Donald Trump, jeho kroky ale v roce 2020 zablokoval federální soud. Biden později Trumpovy kroky zrušil a nařídil prověrku potenciálně nebezpečných aplikací.

TikTok čelí zákazům po celém světě

TikTok čelí tlaku nejen v USA. Sice se snaží ujistit vlády a regulační úřady, že k osobním údajům uživatelů nemá přístup a že s obsahem nemůže manipulovat vládnoucí Komunistická strana Číny ani nikdo jiný pod vlivem Pekingu, ale bez většího úspěchu.

Už v roce 2020 zakázala aplikaci Indie, zdůvodnila to ochranou své suverenity. Loni zakázala svým zaměstnancům používat TikTok – nejprve na služebních, poté i na soukromých zařízeních – Evropská komise, aplikace je podle ní kybernetickou hrozbou. Podobné opatření ohlásil i Evropský parlament.

Loni v září dostal TikTok v EU pokutu 345 milionů eur (8,7 miliardy korun) za to, že při zpracování osobních údajů dětí porušoval zákony.

Čínskou aplikaci začala loni v březnu na všech svých zařízeních blokovat také kanadská vláda, a to kvůli obavám z úniků dat, která by mohla zvýšit zranitelnost vůči kyberútokům. Zákonodárce a své zaměstnance vyzval k nepoužívání TikToku v pracovních telefonech také dánský parlament, odkazoval se na „riziko špionáže“, načež se přidalo i tamní ministerstvo obrany.

Podobný zákaz vydala i Francie, a to pro služební telefony zaměstnanců ve veřejném sektoru.

Loni se přidaly i české úřady, když Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost vydal varování před instalací a užíváním TikToku na zařízeních s přístupem k systémům spadajícím do kritické informační infrastruktury a dalším významným informačním systémům. Úřad sdělil, že aplikace představuje bezpečnostní hrozbu, a zvážit používání TikToku doporučil i široké veřejnosti.

Používání TikToku zakázalo svým zaměstnancům také české ministerstvo vnitra a Poslanecká sněmovna a stejně učinily i jiné státní úřady, podniky i soukromé firmy v Česku.