Kolem setrvání TikToku v USA panuje nejistota. Influenceři se bojí o výdělky, poslanci čínského vměšování

Horizont ČT24: Hrozí konec TikToku v USA (zdroj: ČT24)

Zákon, který minulý týden schválili američtí zákonodárci, ukládá čínskému vlastníkovi TikToku, společnosti ByteDance, aby se vzdal amerických aktiv v této sociální síti. Peking to označuje za nátlak. Influenceři mají strach, že přijdou o výdělky a sledující. Oproti tomu se většina amerických poslanců shoduje, že bezpečnost Spojených států je kvůli síti v ohrožení.

Jen v USA používá TikTok na 170 milionů lidí. Například pro jednatřicetiletou Macy Eleniovou se jedná o zdroj příjmů. Influencerka se věnuje módě šetrné k přírodě a na TikToku má téměř půl milionu sledujících. „Pracuji na třech velkých platformách, ale největší obchody s velkými značkami teď uzavírám přes TikTok,“ uvedla. „Nechápu, proč o něco podobného politici usilují. Mám pocit, že se zaměřují na věci, které nejsou tolik důležité jako ostatní,“ dodala.

Výrazná část Sněmovny reprezentantů ale tvrdí, že v sázce je bezpečnost Spojených států. Upozorňují, že čínské technologické firmy, jako je ByteDance vlastnící TikTok, jsou povinné na požádání předat komunistické straně veškerá data o uživatelích. Z nich jsou patrné například nálady ve společnosti. A ty pak může cizí země, jako je Čína, ovlivňovat, včetně zásahů v kontextu prezidentských nebo parlamentních voleb.

„Tento zákon nutí TikTok, aby přetrhal vazby s Komunistickou stranou Číny,“ vysvětlil republikánský poslanec Mike Gallagher. Zákaz čínské aplikace s krátkými videi je až krajní varianta, kterou zákon nabízí. K ní by došlo, pokud by ByteDance na odprodej svého podílu nepřistoupil.

Peking však takový krok odmítá. „Americká strana se snaží všemi možnými prostředky využít svou moc k potlačení TikToku. Nejen, že ho chce zakázat, ale i donutit, aby se rozešel se svou mateřskou společností,“ řekl mluvčí čínského ministerstva zahraničí Wang Wenbin.

Zájem o odkup

Zájem o síť už projevil bývalý americký ministr financí Steven Mnuchin. S cílem TikTok odkoupit dává dohromady skupinu investorů. ByteDance síť ocenil na 268 miliard dolarů. „Myslím si, že by zákon měl projít. Myslím si, že by se měl (TikTok) prodat. Rozumím technologiím. Je to obrovský byznys,“ prohlásil.

Prezident USA Joe Biden slíbil, že zákon podepíše. Předtím ale musí projít horní komorou. Proti jsou někteří demokratičtí senátoři, kteří se obávají, že by zákazem přišli o část svých mladých voličů. Proti je také bývalý prezident Donald Trump, který usiluje o znovuzvolení do Bílého domu. Podle něj by tím posílil například Facebook, který Trump odmítá.

TikTok už zakázala v roce 2020 Indie, která tehdy měla největší počet uživatelů sítě na světě. Ti ale videa natáčet nepřestali, jen je umisťují na jiné platformy.