V Rusku během pandemie stoupá závislost na alkoholu, klesá ale spotřeba toho tvrdého

Události: Spotřeba alkoholu v Rusku (zdroj: ČT24)

Během vleklé pandemie koronaviru se v Rusku zvýšila spotřeba alkoholu. Covid tak v zemi přerušil pozitivní dlouhodobý trend snižování závislosti. Rusové v posledních letech ve větší míře pijí spíš pivo a víno, klesá spotřeba vodky a dalšího tvrdého alkoholu.

Pivnice na Tverské ulici v Moskvě je místo, kde si místní můžou dát české pivo. Poslední dobou o něj stále více stoupá zájem. „České pivo patří v Moskvě k nejoblíbenějším. Když k nám přijdou lidi a zeptají se, máte české pivo, máme, sednou si, zůstanou a chválí ho,“ říká vrchní výčepní Andrej Akimov.

Spotřeba piva na úkor vodky v Rusku neustále roste. V roce 2018 Rusové podle Světové zdravotnické organizace vypili v průměru na hlavu 64 litrů piva a 8 litrů vodky. V přepočtu na spotřebu lihu se tak v zemi vyrovnalo pití vodky a piva. Podle odborníků za to může hlavně vládní program na snižování alkoholismu s názvem Zdravé Rusko. Ten funguje od roku 2010.

„Jeho úkolem bylo změnit strukturu spotřeby alkoholu. Změnit podíl tvrdých a lehkých alkoholických nápojů,“ vysvětluje sociolog Kyril Rodin z Všeruského centra pro výzkum veřejného mínění.

K nižší spotřebě přispěl také zákaz reklamy na alkohol z roku 2013. Ten podle Rodina byl impulsem pro to, aby přibylo lidí, kteří alkohol vůbec nepijí. Podle posledních průzkumů veřejného mínění se už hodně lidí v Rusku orientuje na zdravý způsob života, více než třetina Rusů už se alkoholu nedotkne.