V opozičním referendu hlasovalo víc Venezuelanů než v nedávných volbách

V referendu, které tento týden uspořádala venezuelská opozice jako protest proti autoritářskému režimu Nicoláse Madura, hlasovalo téměř 6,5 milionu lidí. To je víc, než kolik jich přišlo minulou neděli k parlamentním volbám. Policie podle opozice při referendu zatkla několik lidí, zabavovala volební materiály a fotila si hlasující. Informoval o tom deník El Nacional, který připomněl, že opozice zatím nezveřejnila výsledky referenda, ani neuvedla, jaké budou její další kroky.

Hlasovat se mohlo od pondělí přes mobilní aplikaci a v sobotu osobně. Po sečtení 87 procent hlasů opozice v sobotu večer oznámila, že se referenda účastnilo celkem 6,46 milionu Venezuelanů, z toho 3,2 milionu prezenčně. Hlasů ze zahraničí přišlo na 845 tisíc. V posledních letech uprchlo do ciziny v důsledku hospodářské krize způsobené Madurovou vládou přes pět milionů lidí. Agentura AFP připomněla, že v opozičním referendu v roce 2017 byla účast vyšší než tento týden, tehdy hlasovalo na 7,6 milionu lidí.

Voliči v referendu odpovídali na tři otázky: zda si přejí konec uzurpování moci Madurem a svobodné parlamentní a prezidentské volby, zda odmítají volby z minulé neděle a zda chtějí mezinárodní spolupráci, která má zachránit demokracii, řešit humanitární krizi a ochránit venezuelský lid před zločiny proti lidskosti.

Maduro označil referendum z tohoto týdne za nelegitimní: „Nikdo si nemůže myslet, že hlasování přes internet má právní či ústavní platnost, má jen informační hodnotu.“

Opoziční předák Juan Guaidó výsledek komentoval: „Referendum přebije podvod, demokracie zabije diktaturu.“ Guaidó je předsedou dosavadního parlamentu, v němž má od předchozích voleb z roku 2015 většinu opozice a jehož činnost po celou dobu režim blokoval.

Loni v lednu se prohlásil prozatímním prezidentem, když parlament neuznal Madurův nový prezidentský mandát vzešlý z voleb z roku 2018. I ty velká část opozice bojkotovala jako nesvobodné. Od loňska Guaidóa uznalo venezuelským prezidentem na šedesát zemí, například Spojené státy. Madura dál podporuje mimo jiné Rusko, Čína nebo Írán.

„Volby“

K volbám minulou neděli přišlo podle režimních údajů 6,2 milionu lidí (30 procent voličů), podle odhadu opozice volilo jen asi 2,7 milionu lidí. Volby vyhrála se 70 procenty hlasů Madurova socialistická koalice, noví poslanci by se měli ujmout funkcí v lednu.

Velká část opozice parlamentní volby minulý týden bojkotovala jako nesvobodné. Neuznala je řada zemí, Organizace amerických států (OAS) ani Evropská unie.

Téměř 30 opozičních stran vyhlásilo letos v létě bojkot parlamentních voleb, když členy ústřední volební komise jmenoval nejvyšší soud, ač to podle ústavy měl udělat parlament. Do vedení těchto stran pak soud dosadil stranické odpadlíky nakloněné současné vládě.