V Kyjevě lze výpadek proudu přečkat třeba i ve vězení. Město zřídilo přes pět set „center nezlomnosti“

Události ČT: Centra nezlomnosti v Kyjevě (zdroj: ČT24)

Život v zasněženém, promrzlém Kyjevě není v posledních dnech jednoduchý. Proud vypadává několikrát za den, většina bytů přitom funguje jen díky elektřině, protože nemá přívod plynu. Potřebné generátory ale neustále chybí, a po večerech tak svítí jen minimum domácností. Město tak zřídilo přes pět set takzvaných „center nezlomnosti“, kde se energetické black-outy dají přečkat.

„Každé čtyři hodiny proud vypínají. Ráno, kolem oběda a večer,“ říká jedna z obyvatelek Kyjeva. Úřady vypínají proud podle pevně daných rozvrhů, ne vždy se ale dodržují. Během výpadků je proto velmi nebezpečné jezdit výtahem. Obyvatelé do nich pro případ nouze dávají jídlo a pití, kdyby v nich uvázli.

Problém je v Kyjevě i s veřejným osvětlením. Black-out může obyvatele zaskočit každou chvíli, proto si na cestu svítí mobily nebo baterkami. Lidé však nemají problémy jen v noci, ale i ve dne. V případě výpadku lze proto najít útočiště v takzvaném „centru nezlomnosti“, kde mohou lidé přečkat nejhorší zimu od konce druhé světové války –⁠ polovina elektrické energetické infrastruktury je totiž poničená.

 „Už jsem tady byla víckrát. Můžu si tady nabít telefon, dát si horký čaj i pracovat,“ říká obyvatelka hlavního města Diana.

Aby mělo k proudu přístup co nejvíce lidí, zřizuje Kyjev centra nezlomnosti i na dost zvláštních místech. Řada lidí se může ohřát třeba i přímo ve vězení. „Některým lidem možná přijde divné chodit do vězení, když v něm nepracují. Byla to však iniciativa ředitele, abychom pomohli lidem, kterým je chladno,“ podotkla mluvčí vězeňské služby Anastasia Havralenko.

Maminky se tam mohou starat o děti, když si nabíjejí telefon. Podobných center nezlomnosti je po celém Kyjevě víc než pět set. Podle obyvatel ale pro tři a půl milionu lidí jejich kapacita nestačí.