V Belgii začal soud s teroristy z bruselského letiště a metra. Proces je největší v dějinách země

Po několika týdnech odkladů v Belgii začalo hlavní líčení v procesu s pachateli teroristických útoků, při nichž v březnu 2016 přišlo o život 32 lidí a stovky dalších utrpěly zranění. Mezi deseti obžalovanými jsou i Mohamed Abrini a Salah Abdeslam, kteří už byli letos ve Francii odsouzeni k doživotnímu trestu za teroristické útoky v Paříži z roku 2015. Při nich zahynulo 130 lidí. Megaproces se bude konat v bývalé centrále NATO.

„Proces je velmi sledovaný, podle médií se jedná o největší kauzu v historii belgické justice,“ uvedl zpravodaj ČT Petr Obrovský. Soud podle něj potrvá rozhodně několik měsíců. „Nejčastěji se hovoří i tom, že rozsudek můžeme očekávat někdy v létě příštího roku.“

Žádná běžná soudní budova nebyla považována za bezpečnou nebo dostatečně velkou pro stovky žalobců, svědků a novinářů, kteří se líčení plánují zúčastnit. Očekává se, že svědčit bude více než 370 lidí.

Útoky na letišti i v metru

V belgické metropoli se 22. března 2016 během ranní dopravní špičky odpálili tři sebevražední atentátníci. Při dvojitém sebevražedném útoku na letišti Zaventem zahynulo šestnáct lidí a dalších šestnáct zemřelo při atentátu ve stanici metra Maalbeek. Nejsmrtelnější teroristické útoky v dějinách Belgie si také vyžádaly na 340 zraněných.

Mezi deseti obžalovanými figuruje šest stejných jmen jako v procesu, v němž byli letos ve Francii odsouzeni pachatelé teroristických útoků z roku 2015 a jejich pomocníci. Před soudem stane devět mužů, desátý je považován za mrtvého a bude souzen v nepřítomnosti. Osm mužů je obžalováno ze 32 případů vraždy, pokusů o vraždu dalších 695 lidí a z účasti na zločinném spolčení. Devátý muž je obžalován jen ze zločinného spolčení. 

Předsedající soudkyně Laurence Massartová v pondělí potvrdila totožnost obžalovaných. Všichni kromě Osamy Krayema, švédského občana obviněného z plánování druhého atentátu v metru, odpovídali na její otázky. V souladu s belgickým soudním řádem se obžalovaní nevyjádřili, zda jsou nevinní, či vinní.

Očekává se, že prokurátoři začnou v úterý číst z 486stránkové obžaloby a poté bude možné zahájit výslechy znalců a svědků. Obžalovaní by měli být vyslýcháni od 19. prosince a první výpovědi obětí se očekávají v polovině ledna. Náklady na soudní proces se odhadují na nejméně 35 milionů eur (852 milionů korun).

Zpravodaj ČT Petr Obrovský o soudu s pachateli útoků z roku 2016 (zdroj: ČT24)

Zahájení procesu se protáhlo

Právo rozhodnout v nejtěžších případech dává belgická ústava zástupcům lidu. Z tisícovky kandidátů vybral soud dvanáctičlennou porotu a dvojnásobný počet náhradníků. Kauza se pro ně stane novým zaměstnáním, protože musejí docházet na každé jednání. „Těchto 36 vybraných osob spolu stráví několik měsíců a na konci rozhodnou o vině. Pokud shledají vinu, následně rozhodnou i o trestu,“ předeslal mluvčí soudu Luc Hennart.

Soudkyně Massartová ji vybírala ze zhruba tisícovky belgických občanů, kteří budou účastí na líčení plnit svou občanskou povinnost. Všichni obžalovaní odmítli, aby byli během procesu fotografováni. Massartová ale povolila pořizování kreseb.

Proces, jehož náklady včetně stavebních úprav se odhadují na 35 milionů eur (852 milionů korun), má dvouměsíční zpoždění kvůli sporu o adekvátnosti skleněných boxů pro obžalované, které jejich právníci přirovnali ke klecím pro zvířata. Obhajobě vadilo, že obžalovaní měli být původně umístěni v samostatných oddělených boxech.

Soud proto nařídil jejich přepracování a všichni obžalovaní budou ve společném prostoru, který od zbytku síně odděluje sklo.

Události: V Bruselu začal soud s teroristy (zdroj: ČT24)

Zahájení soudu provázely emoce

K účasti na soudních jednáních se registrovalo asi tisíc lidí, mnozí se stále vyrovnávají s fyzickými a psychickými traumaty. „Včera v noci jsem nemohla spát,“ řekla před zahájením procesu Christelle Giovannettiová, která nyní kvůli zraněním utrpěným při bombovém útoku v metru nosí naslouchátka.

„Posledních několik dnů bylo těžkých. Měla jsem noční můry a cítila jsem úzkost. A dnes jsem přišla právě proto, abych se z toho dostala,“ popsala své pocity Sylvie Ingelsová, která se v době teroristického útoku nacházela v blízkosti první bomby na letišti. Agentuře Reuters řekla, že je důležité u procesu být a že čeká na odpovědi.

Naopak Danielle Iwensová, která 22. března 2016 pracovala za odbavovací přepážkou na letišti Zaventem, je mezi oběťmi, které se soudu nezúčastní, protože se obávají „přílišného stresu“. „Není to dobré pro mé zdraví, fyzicky je to příliš náročné,“ řekla agentuře AFP osmapadesátiletá žena, která ztratila šedesát procent sluchu v jednom uchu a už se nemůže soustředit jako dřív.

Na druhé straně Philippe Vandenberghe hodlá svědčit o traumatu, které utrpěl, když jako dobrovolný pomocník zasahoval v letištní hale zničené dvojitým výbuchem uprostřed mrtvých těl, z nichž některá byla rozčtvrcená. „Doufáme, že naše utrpení bude uznáno, to je důležité,“ řekl.