Po útoku u Ankary je pět mrtvých a přes dvacet zraněných

Horizont ČT24: Útok na předměstí turecké Ankary (zdroj: ČT24)

Předměstím turecké Ankary zazněly ve středu odpoledne hlasitý výbuch a následná střelba. K incidentu došlo u sídla tureckého leteckého výrobce TUSAS (Turkish Aerospace Industries). Ministr vnitra Ali Yerliakaya oznámil, že výbuch nepřežilo pět lidí, dalších 22 lidí je zraněných. Po smrti jsou také dva útočníci. Podle ministra šlo o teroristický útok, za pravděpodobné pachatele označil členy zakázané Strany kurdských pracujících (PKK).

Turecká média informovala, že na místě proběhla přestřelka. Zasahují tam záchranné složky, uvedla státní agentura Anadolu. Podle některých zdrojů, na něž se odvolává agentura Reuters, mohlo jít o sebevražedný útok. Představitel místní samosprávy Selim Cirpanoglu původně informoval o třech mrtvých a pěti zraněných, prezident Recep Tayyip Erdogan následně bilanci zvýšil na čtyři mrtvé.

Erdogan útok odsoudil. Agentura Reuters také přinesla zatím nepotvrzené informace, že by se v budově měla nacházet rukojmí. České ministerstvo zahraničí nemá informace o zraněných českých občanech, sdělil mluvčí úřadu Daniel Drake.

Podle televizní stanice NTV přijela skupina útočníků do areálu v taxíku v okamžiku střídání směn ochranky. Nejméně jeden útočník podle stanice odpálil nálož a ostatní pronikli do areálu přes poškozenou bránu. Zaměstnanci zamířili do krytů, přesto mohli útočníci některé z nich zajmout jako rukojmí, píše agentura AP s odkazem na tureckou televizi.

Záběry z bezpečnostních kamer z útoku, které odvysílala NTV, zobrazují muže v černém civilním oblečení s batohem na zádech, který držel útočnou pušku. Podle záběrů byla mezi útočníky nejméně jedna žena, která měla tuto zbraň rovněž.

Záchranné složky v okolí místa výbuchu na předměstí Ankary
Zdroj: Reuters/Stringer

Tamní televize na záběrech ukázala poškozenou bránu a střet na nedalekém parkovišti. Svědci výbuchu agentuře Reuters řekli, že zaměstnance uvnitř budovy odvedly úřady do krytů a nikdo nesměl budovu opustit. Uvedli, že k bombovým útokům mohlo dojít u různých východů z budovy.

V době útoku byli mnozí představitelé obranného průmyslu, včetně vedení firmy TUSAS, na veletrhu obranného průmyslu Saha Expo v Istanbulu. Po incidentu odjeli do Ankary, dodala Anadolu. Nejvyšší státní zastupitelství v Ankaře už podle ní zahájilo vyšetřování.

Strana PKK, která by podle ministra Yerliakayae mohla za útokem stát, vede od osmdesátých let ozbrojený boj za autonomní Kurdistán a práva Kurdů v Turecku i v dalších oblastech obývaných Kurdy, její boj si od té doby vyžádal na 45 tisíc obětí. PKK považují za teroristickou organizaci také USA či Evropská unie.

Útok už odsoudil generální tajemník NATO Mark Rutte, který vyjádřil podporu Turecku, členské zemi Aliance. Čin odsoudil i ruský vládce Vladimir Putin, s nímž ve středu Erdogan jednal v Kazani na okraj summitu BRICS.

TUSAS je jednou z nejvýznamnějších tureckých obranných a leteckých společností. Vyrábí mimo jiné první národní bojový letoun KAAN, drony neb další systémy pro vesmírný průmysl.