Úplné zatmění Slunce sledovali lidé od Mexika po Kanadu

Nad Severní Amerikou bylo pozorovatelné úplné zatmění Slunce. Jev podle odhadů sledovaly desítky až stovky milionů lidí. Po trase byly vyprodané nebo několikanásobně zdražené hotely, psala americká média. V Česku bude možné sledovat úplné zatmění Slunce až za 111 let.

Nejprve Měsíc zakryl Slunce obyvatelům Mazatlánu na východě Mexika, kde se shromáždily tisíce lidí a s očekáváním hleděly na oblohu, zatímco orchestr hrál motiv z filmu Star Wars, napsala agentura Reuters. Úřady v Mazatlánu podle deníku The New York Times (NYT) očekávaly asi 120 tisíc nových turistů. Řada z nich přicestovala i z Evropy.

„Přijel jsem, protože je to nejlepší místo pro sledování. Hlavně kvůli délce zatmění, ale také kvůli oblačnosti,“ řekl předseda Barcelonské astronomické komise Josep Masalles, podle kterého neměly být žádné mraky. Měsíc zastínil Slunce nad velkými městy jako Dallas, Indianapolis, Toronto či Montréal, doplnil člen vědecké redakce ČT Vladimír Piskala.

Zatmění se opakují pravidelně, často ale na odlehlých místech. „K úplnému zatmění Slunce dochází někde na Zemi přibližně každých osmnáct měsíců. Většinu Země ale samozřejmě tvoří voda,“ upozornila astrofyzička NASA Nicholeen Viall.

Projevy zatmění Slunce

„Veteráni“ zatmění popisují prvních patnáct minut před úplným zatměním jako zlou předtuchu, napsala Reuters. Stíny se stávají podivně ostrými a sluneční svit dostane prapodivný nádech. Sekundy před úplným zatměním se mohou objevit vlákna stínů kmitajících po zemi, podobné těm na dně plaveckého bazénu. Poslední zbytek jasného slunečního svitu vytvoří efekt známý jako Bailyho perly, kdy poslední paprsky Slunce přecházejí přes nerovnoměrný povrch Měsíce.

90′ ČT24: Zatmění Slunce bylo vidět z amerického kontinentu (zdroj: ČT24)

Zkušený pozorovatel zatmění i autor knihy o něm Anthony Aveni uvedl, že každé zatmění, jehož byl svědkem, v lidech vyvolá hluboký úžas a probudí pocit sounáležitosti. Někteří se rozpláčou a začnou objímat lidi kolem sebe.

„Nehledě na to, kým jste nebo jak žijete, pohled na zatmění začíná strachem. Ten obraz vás šokuje,“ popsal Reuters Aveni. „Ten strach se ale postupně mění v úžas a pak pocit vznešenosti,“ dodal pozorovatel.

Zatmění Slunce v Evropě

„Nejbližší úplné zatmění nastane v Evropě v roce 2026. Vidět bude nejlépe na severu Španělska. Znovu úplné zatmění pak nastane zhruba o půl roku později a vidět bude tentokrát na jihu Pyrenejského poloostrova. Do třetice v roce 2028 znovu ve Španělsku, ale bude to takzvané prstencové zatmění, kdy Měsíc nezakrývá úplně celou plochu slunečního kotouče,“ řekl Piskala.

Zčásti budou tato zatmění vidět i z Česka. Už v roce 2026 Měsíc překryje skoro devadesát procent slunečního kotouče. Prstencové zatmění u nás nastane až v roce 2075. To úplné až za 111 let, dodal Piskala.

V Oklahomě lidé pozorovali úplné zatmění Slunce (zdroj: Reuters)