TÉMA

Zatmění

Gorily šly spát, plameňáci panikařili, puštík houkal. Zvířata se při zatmění Slunce chovala zvláštně

Někteří lidé v Severní Americe při pondělním úplném zatmění Slunce reagovali různými překvapivými způsoby, nebyli ale jedinými živočichy, kteří se během vzácné události chovali neobvykle. Kojoti vyli, sovy houkaly a gorily se odebraly ke spánku. Americký Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA) proto shání pomoc veřejnosti při zkoumání podivného chování zvířat, uvedl server Sky News.
10. 4. 2024|

Zatmění Slunce pozorovaly miliony nadšenců

Úplné zatmění Slunce mohli v pondělí jako první sledovat nadšenci v Mazatlánu na východě Mexika. Takzvaný pás totality, odkud je pozorovatelné, vedl s délkou čtyři tisíce kilometrů napříč patnácti americkými státy. Do pásu přicestovalo asi pět milionů lidí, dalších dvaatřicet milionů v něm žije. Lidé si při sledování úkazu chránili zrak nejrůznějšími předměty, například krabicí či jednoduchým páskem.
9. 4. 2024|

Úplné zatmění Slunce sledovali lidé od Mexika po Kanadu

Nad Severní Amerikou bylo pozorovatelné úplné zatmění Slunce. Jev podle odhadů sledovaly desítky až stovky milionů lidí. Po trase byly vyprodané nebo několikanásobně zdražené hotely, psala americká média. V Česku bude možné sledovat úplné zatmění Slunce až za 111 let.
8. 4. 2024|

Když zatmění měnilo dějiny. Tři příběhy, v nichž temnota ve dne ovlivnila historii

Severní Amerika si v průběhu pondělí užije zatmění Slunce. Míří za ním statisíce lidí, kteří si chtějí užít podívanou, která se člověku nabídne mnohdy jen jednou za život. A někdy ani to ne. V současnosti se zatmění chápe většinou už jen jako velký spektákl, ale v minulosti tato událost doslova „psala dějiny“.
8. 4. 2024|

Ukázalo se nejvýraznější zatmění Slunce za posledních sedm let

Zatmění Slunce je jev, na který reaguje nejen člověk, ale celá příroda. Češi se o tom mohli přesvědčit už v úterý, kdy se disk naší hvězdy z části zakryl. Při pozorování je vždy nezbytné používat vhodnou ochranu zraku.
25. 10. 2022Aktualizováno25. 10. 2022, 13:28|

NASA zveřejnila video rekordního letu na Marsu. Ingenuity urazila 704 metrů

Americký Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA) zveřejnil video z rekordního letu helikoptérky Ingenuity, která je už více než rok na Marsu s robotickým vozítkem Perseverance. Při svém pětadvacátém letu začátkem dubna malý stroj urazil 704 metrů a letěl rychlostí 5,5 metru za sekundu.
29. 5. 2022|

Měsíc ukusoval pětinu Slunce. Další takové zatmění u nás bude až v roce 2179

Největší červnovou událostí na obloze bylo částečné zatmění Slunce. Šlo o nejvýše položené sluneční zatmění pozorovatelné z území Česka a Slovenska až do roku 2179.
10. 6. 2021Aktualizováno10. 6. 2021, 14:21|

V Patagonii lidé vzhlédli k nebi a sledovali letos jediné zatmění Slunce

Obyvatelé jižní části Chile a Argentiny mohli během neděle pozorovat úplné zatmění Slunce. Zatmění nad Patagonií bylo letos první a taky jediné pozorovatelné úplné zatmění Slunce. Naposledy mohli lidé sledovat tento jev na jihu Ameriky loni v červenci. Letos jako první uviděli astronomický jev lidé v chilském městě Saavedra a alespoň částečné zatmění mohli sledovat i obyvatelé některých afrických států nebo Číny. Česko bude nejbližší výrazné zatmění pozorovat v roce 2026, kdy se Slunce skryje zhruba z 89 procent; k úplnému zatmění zde dojde až 7. října 2135.
15. 12. 2020|

Dvouminutové představení na obloze. V Asii mohli pozorovat prstencové zatmění Slunce

Lidé v jižní Asii a částech Blízkého východu sledovali neobvyklé prstencové zatmění Slunce. To vzniká, když se Měsíc nachází blízko své největší možné vzdálenosti od Země, a tudíž je z pozemské perspektivy příliš malý na to, aby zakryl celý sluneční kotouč. Výsledkem je pak efekt vyhlížející jako ohnivý kruh, který se vytvoří kolem siluety Měsíce.
26. 12. 2019|

OBRAZEM: Částečné zatmění. Měsíc se v noci ze dvou třetin zahalil do rudé

V noci z úterý na středu se Měsíc zčásti ponořil do zemského stínu. Nevšední astronomický úkaz mohli lidé po celém Česku pozorovat zhruba tři hodiny počínaje desátou večerní.
17. 7. 2019|

Úplné zatmění Slunce vytvořilo nádherné divadlo. Studovali ho i čeští vědci

V úterý 2. července nastalo na části planety úplné zatmění Slunce. Mimořádně jasná obloha byla v Chile, kam se vypravilo množství astronomů z celého světa. Nejlépe bylo zatmění viditelné právě z Jižní Ameriky.
3. 7. 2019|

Rudé zatmění Měsíce ponořilo Česko v noci na pondělí do karmínové tmy

V pondělí ráno, přesně v 5:41, se Měsíc ponořil přibližně na hodinu celým svým diskem do zemského stínu. Podmínky pro pozorování jsou ideální jen v některých částech republiky, díky živému přenosu z Hvězdárny a planetária Brno však lze zatmění sledovat odkudkoliv. Jde o poslední úplné zatmění v tomto desetiletí. To další nastane až v roce 2025.
20. 1. 2019Aktualizováno21. 1. 2019, 07:05|