Únik tajných dokumentů je pro USA vážnou hrozbou. Navíc k němu nedochází poprvé

Zóna ČT24: Kauza uniklých dokumentů v USA a jejich zneužití (zdroj: ČT24)

Kauza úniků tajných dokumentů v USA podle expertů ukazuje, jak Američané přemýšlejí, a může ohrozit jejich reputaci. Podle ministra zahraničí Spojených států Antonyho Blinkena by to ale na spolupráci se strategickými partnery nemělo mít vliv. Tématu se věnuje pořad Zóna ČT24.

Některé z desítek stránek utajených dokumentů popisují aktuální situaci na ukrajinské frontě i množství dodané techniky a munice. Úniky se začaly výrazně šířit přes internet, konkrétně diskuzní platformu Reddit, ruskou sociální síť Telegram nebo chatovací platformu Discord. Podstatnou dimenzí celé kauzy je, že s úniky vznikla živná půda pro manipulace, dezinformace a hoaxy.

„Myslím, že se s jistotou díváme na jeden z nejškodlivějších úniků zpravodajských informací v tomto století. Protivníci se pokusí zjistit, jak zpravodajská komunita Spojených států dokázala shromáždit dané informace. Změní (svá bezpečnostní) opatření a potenciálně půjdou po špiónech. A budoucí spolupracovníci si samozřejmě budou klást otázku, zda mají skutečně špehovat pro Spojené státy, když ty nedokážou udržet svá tajemství,“ upozornil profesor Katedry strategických studií Univerzity Johna Hopkinse ve Washingtonu Thomas Rid.

Washington už dříve zaznamenal hned dvě masivní ztráty citlivých dat. Bývalý voják a informatik Bradley Manning (později Chelsea Manningová) v roce 2010 poskytl serveru Wikileaks mimo jiné stovky tisíc utajovaných dokumentů o vojenských akcích Američanů a jejich spojenců v Iráku a v Afghánistánu. V roce 2013 spolupracovník Národní bezpečnostní agentury Edward Snowden médiím a veřejnosti předal podrobnosti o rozsáhlém sledování v rámci boje s terorismem a organizovaným zločinem, uvnitř Spojných států i za jejich hranicemi.

Pořad Zóna ČT24, jehož tématy jsou bezpečnost a výzvy dnešního světa, se dále věnuje aktuální situaci na rusko-ukrajinské frontě nebo výzvám, kterým čelí elitní útvar české policie známý pod zkratkou URNA.