Ukrajinský Marhanec přišel o vodu, teď se bojí možné jaderné katastrofy. Většina místních ale zůstává

Události: Ukrajinské město Marhanec trápí nedostatek vody i jaderná hrozba (zdroj: ČT24)

Ukrajinská města podél zničené Kachovské přehrady trpí nedostatkem vody. Zůstal bez ní i Marhanec, který se navíc ocitl ve stínu další hrozící katastrofy. Pouhých patnáct kilometrů od obce se totiž nachází Záporožská jaderná elektrárna, kde mají základnu ruské jednotky, které město ostřelují. Marhanec se tak připravuje na nejhorší a radnice již preventivně vybrala evakuační cesty. Ve městě natáčela zpravodajka ČT Barbora Maxová.

Aby lidé z obce Marhanec přežili, zprovoznili starou studnu, kterou ti nejstarší obyvatelé pamatují z dětství. Radnice také dováží vodu po silnicích a železnici. Marhanec zřídil celkem padesát míst, kam si lidé mohou dojít pro pitnou vodu. Cesta z bezpečí domova ovšem není snadná, zejména předměstí je téměř denně pod palbou.

Sirény přitom mají v Marhanci zlověstnější zvuk než v jiných částech Ukrajiny, protože obec leží poblíž jaderné elektrárny v Záporoží. „Máme připravené dokumenty pro případ, že bychom se museli evakuovat,“ uvedla obyvatelka Marhance Olga.

Marhanec na mapě
Zdroj: ČT24

Připravené je celé město. Podle starosty Hennadije Borovyka už má radnice vybrané evakuační cesty. „S postupem času si lidé na tu hrozbu zvykli. Máme připravené dozimetry,“ konstatoval starosta Marhance. Zřizují se také speciální místa, kam v případě toho nejčernějšího scénáře lidé zamíří jako první.

Jejich kroky povedou třeba do místní školy, která nyní slouží jako evakuační centrum, protože děti mají distanční výuku. Lidé s doklady se budou přímo ve třídách registrovat. Dál je budou vlaky, autobusy i auta rozvážet do bezpečí. „Neplánuji odejít. Pokud začne evakuační centrum fungovat, zůstaneme tady a budeme pracovat,“ prohlásila zástupkyně ředitele školy Valentina.

Město se postupně vyprazdňuje. Kdysi žilo v Marhanci padesát tisíc obyvatel, z nichž třetina uprchla. Zbytek zůstává navzdory válce, suchu i jaderné hrozbě.