Ukrajinská prokuratura chce pro Janukovyče patnáct let vězení za vlastizradu

Ukrajinská prokuratura žádá patnáct let vězení pro bývalého prezidenta Viktora Janukovyče obžalovaného z vlastizrady, z útoku na územní celistvost země a z vedení agresivní války. Oznámil to kyjevský soud. Janukovyče soudí v nepřítomnosti, exprezident se po svém svržení v roce 2014 uchýlil do Ruska.

„Miliony Ukrajinců mu svěřily svou budoucnost, ale on je zradil. Jako poslední zbabělec opustil zemi a skryl se v objetí agresora,“ uvádí se ve zdůvodnění návrhu. Podle ukrajinských médií se očekávalo, že prokurátoři budou pro Janukovyče žádat doživotí.

Kyjevský soud ukončil výslech svědků, což vyvolalo odpor exprezidentových obhájců, kteří nakonec po potyčce s policií ze sálu odešli. Obžaloba na bývalou hlavu státu byla podána v říjnu 2016, další stání kyjevského soudu je naplánováno na 13. a 14. září. 

Exprezidentovi v útěku pomohlo Rusko

Janukovyč opustil Ukrajinu 22. února 2014 po protivládních demonstracích a masových nepokojích v centru hlavního města. Demonstrace v Kyjevě vypukly na podzim roku 2013 na protest proti Janukovyčově odmítnutí podepsat již připravenou dohodu o přidružení Ukrajiny k Evropské unii.

Protesty přerostly v krveprolití, které vedlo k Janukovyčově pádu v únoru 2014.  Vzápětí následovala ruská anexe Krymu a vypuklo povstání proruských separatistů v Donbasu na východě Ukrajiny.

Do Ruska se Janukovyč uchýlil za aktivní pomoci ruských bezpečnostních služeb. Migrační správa ruského ministerstva vnitra později přiznala, že ukrajinský exprezident dostal v Rusku „dočasný azyl“. Nyní žije Janukovyč podle dostupných informací v Rostově na Donu 100 kilometrů od ukrajinských hranic a k soudu do Kyjeva se odmítá dostavit. 

Janukovyč je na Ukrajině stíhaný také za zneužití pravomoci a za podíl na smrti stovky lidí, kteří při srážkách s policií během převratu zahynuli na kyjevském náměstí Nezávislosti (Majdanu). Tento případ bude soud řešit samostatně.