Ukrajinci udeřili na Krymu, zaznělo několik explozí

Ukrajinci udeřili na Krymu (zdroj: ČT24)

Ukrajinská armáda v noci udeřila na Ruskem okupovaném Krymu. Zřejmě raketami ATACMS zaútočila na ruský komunikační uzel u města Alušta, dle místní partyzánské skupiny jsou výrazně poškozené vojenské objekty. O život údajně přišla také posádka velitelského stanoviště. Zaznělo pět výbuchů.

List Ukrajinska pravda informuje o explozích také v Simferopolu, Jaltě, Džankoji, Jevpatoriji nebo na letecké základně Saky. Údajně pracovala protivzdušná obrana.

Ruské okupační úřady se nejprve k dění nevyjadřovaly, jejich představitel Sergej Aksjonov později tvrdil, že v Simferopolském okrese zahynuli „dva kolemjdoucí“, zatímco v Aluště bylo zasaženo „prázdné komerční zařízení“. Ruská režimní agentura TASS s odvoláním na ministerstvo obrany tvrdí, že protivzdušná obrana nad Krymem sestřelila tři rakety ATACMS, okupační vojska údajně zničila i tři ukrajinské námořní drony.

Ukrajina tyto zprávy oficiálně nekomentovala. Ukrajinští vojenští blogeři a neoficiální média uvádějí, že na Krymu byla zasažena řada cílů. Krymsky Veter, internetový zpravodajský server zabývající se Krymem, zveřejnil video, které podle něj zachycuje výbuch a požár v Aluště, a uvedl, že na místo míří sanitky, dodal Reuters.

Apely na spojence

Ukrajinské síly zasahují vojenská velitelství nebo kotvící lodě na okupovaném Krymu střelami Storm Shadow, které v poslední době doplnily americké ATACMS s delším doletem. Kyjev na své spojence dlouhodobě naléhá, aby poskytli zbraně schopné přesných zásahů na dlouhou vzdálenost.

Pálit chce ukrajinská armáda i za hranice, odkud ukrajinská města bombardují ruská invazní vojska. „Je to nedostatkem systémů protivzdušné obrany, které jsou ve světě dostupné. Nejsme schopni útočit na velké vzdálenosti a nedokážeme tak zničit zdroj ruského teroru poblíž našich hranic,“ zdůraznil ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

Civilní oběti v Charkově

Jedny z nejtvrdších bojů s ruskými okupanty vedou obránci v Charkovské oblasti. I tam by potřebovali zasahovat ruské území. „To, že spojenci nechtějí, abychom stříleli na území agresora, je pro mě absolutně nepřijatelné. To oni přišli na naše území, ne my na jejich. Z druhé strany hranice na nás střílí několik raketových systémů, děl a houfnic. Pokud nebudeme střílet na ruské území, neexistuje způsob, jak jim způsobit škody. Zasáhneme pouze jejich pěchotu,“ vysvětluje velitel posádky houfnice Ivan Lijaško.

Spojenci se zdráhají takový souhlas dát. Výjimkou je Velká Británie, jejíž ministr zahraničí David Cameron při návštěvě Ukrajiny řekl, že země má právo použít zbraně poskytnuté Londýnem k útokům na území Ruska a je na jejím rozhodnutí, jestli to udělá, nebo ne.

Mluvčí ruského ministerstva zahraničí Marija Zacharovová pohrozila zasažením „jakýchkoliv britských vojenských objektů a zbraní na Ukrajině i mimo ni“.

Nejčastějším cílem ruských raket je v poslední době Charkov. Ke druhému největšímu ukrajinskému městu se otevřením nové fronty přiblížily boje a ruské rakety s každodenní pravidelností zabíjejí ukrajinské civilisty. Ve čtvrtek jich v Charkově zemřelo nejméně šest. Zasaženo bylo dle šéfa oblastní správy Oleha Syněhubova nakladatelství. „Naprosto civilní komplex bez vojenských objektů,“ konstatoval.