Ukrajina se přihlásila k útoku na Krymský most, zveřejnila video z dronové operace

Ukrajinská bezpečnostní služba (SBU) zveřejnila prostřednictvím americké televizní stanice CNN záběry z útoku experimentálního námořního dronu na Krymský most. Přihlásila se tím k odpovědnosti za něj a varovala, že budou následovat další podobné útoky.

Útok ze 17. července způsobil škody na vozovce na mostě a podle ruských představitelů zabil dva civilisty. Byl to již druhý útok na důležitý přechod a ukázal, jak těžké je bránit tuto ruskou spojnici s poloostrovem.

Šéf SBU Vasyl Maljuk řekl CNN, že použitý dron s názvem Sea Baby byl výsledkem několikaměsíčního vývoje, který začal hned po invazi.

„Drony na mořské hladině jsou unikátním vynálezem Bezpečnostní služby Ukrajiny,“ řekl. „Žádná ze soukromých společností se na nich nepodílí. Pomocí těchto dronů jsme nedávno provedli úspěšný zásah Krymského mostu, velké útočné lodi Olengorskij Gorňak a tankeru SIG.“

Vše vyrobila Ukrajina

„Výroba našich dronů probíhá v jedné z podzemních továren na Ukrajině. Dnes máme v procesu vývoje a realizace mnoho různých zajímavých operací, zejména v Černém moři. Slibuji vám, že to bude překvapení, zejména pro naše nepřátele,“ zdůraznil Maljuk. Poznamenal, že Bezpečnostní služba je autorkou projektu a spolupracovala na něm společně s námořnictvem.

Video z červencového útoku, které CNN získala, ukazuje obrazovku pilota v okamžiku předtím, než Sea Baby dopravilo až 850 kilogramů výbušniny na jeden z betonových podpěrných pilířů mostu. Další dva videozáznamy ukazují náraz jednoho dronu pod silniční částí mostu a poté další výbuch dronu zasahujícího železniční část o pět minut později z opačného směru.

Výstraha Rusku

Doteď se Ukrajina k útokům stavěla zdrženlivě a potvrzovala svou účast prostřednictvím anonymních prohlášení a nejasných odkazů na „neidentifikované plovoucí objekty“. Maljukovo přímé přihlášení se k odpovědnosti je proto přímou snahou upozornit Moskvu na hrozbu, kterou tyto nové bezpilotní čluny představují, poukazuje CNN.

Přihlásil se také k odpovědnosti za první ukrajinský útok na most, k němuž došlo 8. října 2022, podrobnosti ale neřekl. Podle kamerových záznamů tehdy zřejmě vybuchlo nákladní auto jedoucí přes most. 

Maljuk řekl CNN, že západní partneři Ukrajiny projevili zájem o její operace a přání poučit se z jejích zkušeností. Zdůraznil ale, že se do akcí nezapojují. „Neúčastní se našich operací, neposkytují nám žádné vybavení ani nic jiného. Tyto drony se vyrábějí v podzemním výrobním zařízení na území Ukrajiny. Cíle, které jsem zmínil, jsou legitimní cíle podle ukrajinských a mezinárodních zákonů,“ uvedl.

Rusko má problémy se zásobováním

Server Newsweek si všímá nového hodnocení Institutu pro studium války (ISW), podle kterého mají údery na klíčové mosty spojující anektovaný Krymský poloostrov s jižní Ukrajinou a s pevninským Ruskem dopad na schopnost Moskvy přesouvat zdroje a odrážet probíhající ukrajinskou protiofenzivu.

Ukrajinské síly, které se zaměřují na ruskou logistiku na Krymu, „jsou součástí záměrné rušivé kampaně, jejímž cílem je vytvořit příznivé podmínky pro rozsáhlejší protiofenzivní operace“, uvedl ISW.

„Předchozí ukrajinské údery na mosty podél ruských pozemních komunikací mezi okupovaným Krymem a okupovanou Chersonskou oblastí nadále narušují ruskou logistiku,“ píše se ve zprávě.

Ukrajinské údery na mosty donutily moskevské jednotky vymyslet nové způsoby, jak dopravit munici a zásoby z Krymu jednotkám na pevninské Ukrajině, uvedla koncem července mluvčí jižního operačního velení Ukrajiny Natalija Humenjuková, jak informovala ukrajinská agentura UNIAN.

„Nadále pracujeme na zničení toho, co již naskladnili, a pracujeme na tom, aby jim logistika neumožnila doplnit zásoby,“ řekla.