Tucker Carlson nečekaně skončil na Fox News

Americká televizní stanice Fox News ukončila spolupráci s moderátorem Tuckerem Carlsonem, napsala společnost v pondělním prohlášení. Důvod neposkytla. Tento krok přijala krátce poté, co mimosoudně urovnala spor s Dominion Voting Systems, již ve svém vysílání nepravdivě obvinila z manipulace prezidentských voleb v roce 2020. Televize musela zaplatit 787,5 milionů dolarů (asi 16,8 miliard korun).

Vyrovnáním Fox News předešla soudnímu procesu se společností Dominion, která vyrábí volební přístroje. Stanice se dostala do hledáčku světových médií kvůli svému zpravodajství o nepravdivých tvrzeních o zmanipulování hlasování v amerických volbách v roce 2020, píše Reuters.

Od Carlsona se očekávalo, že bude svědčit v procesu s Dominionem. Společnost tvrdila, že prohlášení, která padla v Carlsonově show po volbách v roce 2020, byla pomlouvačná. Ze zpráv mezi Carlsonem a jeho týmem podle ní vyplývalo, že jsou si vědomi nepravdivosti obvinění o volebních manipulacích.

Ve svém prohlášení televize uvedla, že poslední vydání pořadu Tucker Carlson Tonight odvysílala v pátek. „Děkujeme mu za jeho služby televizní společnosti v roli moderátora a předtím jako přispěvatele,“ uvedla televize.

Fox News je nejsledovanější kabelovou zpravodajskou stanicí v USA. Show Tucker Carlson Tonight přilákala vždy přes tři miliony diváků. Podle agentury Reuters se stal nejpopulárnější osobností Fox News poté, co v talk show v roce 2016 vystřídal Billa O'Reillyho. Televize zatím nevysvětlila důvody Carlsonova odchodu.

Ve sporu s DVS televize Fox News trvala na tom, že pouze informovala o Trumpových námitkách proti výsledkům voleb a nechala diváky vyslechnout si jeho právníky a spojence. V procesu se objevily i e-maily a textové zprávy, v nichž Carlson soukromě kritizuje Trumpa a přiznává se, že ho vášnivě nenávidí. Ještě před několika týdny přitom Carlson zaplnil celou svou show rozhovorem s exprezidentem, který hodlá usilovat o republikánskou nominaci i pro nadcházející prezidentské volby.

Nad Fox News se mezitím vznáší žaloba podaná dalším výrobcem volebních přístrojů, a to společnosti Smartmatic. Ta za údajnou pomluvu požaduje skoro tři miliardy dolarů a po urovnání sporu s Dominion uvedla, že hodlá „odhalit zbytek“ škod způsobených „dezinformační kampaní“ televizní stanice.