Třicet let po havárii zamořují Černobyl odpadky turistů

Horizont: Černobyl v obležení odpadků (zdroj: ČT24)

Havárie Černobylské jaderné elektrárny v roce 1986 byla největší jadernou katastrofou, jakou svět do té doby zažil. Obavy z radiace udržely dlouhá léta okolí elektrárny izolované od zbytku světa. I proto získalo nádech tajemna. S uvolněným režimem se do uzavřené oblasti začaly organizovat turistické zájezdy a podle místních už nabraly takových rozměrů, že začínají vyvolávat problémy.

V Pripjati – městečku, které kdysi obývali zaměstnanci černobylské elektrárny – se stále drží radioaktivita. Už roky ho ale zamořuje také  úplně jiné znečištění. Místa, která lidé museli před více než třiceti lety ve spěchu opustit, totiž od devadesátých let přitahují turisty. Ti tam po sobě nechávají hromady odpadků.

„Turismus se tu rozrostl natolik, že už ho nikdo nezastaví. Ukazuje to ostatně i množství odpadků, které po návštěvnících zůstává. I proto je důležité, že se tu začalo uklízet,“ uvedl bývalý obyvatel Pripjati Olexij Breus.

Celá Pripjať je přitom neoficiálně považovaná za jakýsi památník desítkám lidí, kteří během havárie zahynuli, a více než sto tisícům dalších, které katastrofa vyhnala z domovů. Dobrovolníci proto musí rozlišovat, co jsou odpadky, které tu pohodili turisté, a co pozůstatky někdejších obyvatel.

„Jsou tu plastové lahve a skleněné lahve od alkoholu. Je tu ale i smetí, které za odpad nepovažujeme. Třeba lahev z období před havárií, to jsou vlastně historické předměty. Takové nevyhazujeme,“ vysvětlil jeden z dobrovolníků Grigorij Kulyk.

Od havárie poklesla úroveň radiace tisícinásobně

K havárii došlo 26. dubna 1986 a uvolnila 400krát více radiace než bomba svržená Američany na Hirošimu. Největší dopady měla na záchranáře, kteří pracovali přímo v elektrárně, a na takzvané likvidátory, kteří posléze čistili uzavřenou zónu.

V současnosti je už ohrožení mnohem menší. „V porovnání s létem 1986 – od okamžiku havárie – poklesla úroveň radiace tisícinásobně,“ poznamenal Serhij Myrnyj, ekolog působící v oblasti Černobylu.

I přesto se ale dobrovolní uklížeči musí chránit, a to minimálně gumovými rukavicemi. Zvláštní režim čeká i posbírané odpadky, které v Pripjati odhazují současní turisté. Na běžné skládce neskončí.

„Všechen odpad zrecyklujeme v souladu s předpisy o radiační bezpečnosti. Odpadky předáme společnosti, která pracuje v černobylské uzavřené zóně a zodpovídá za recyklaci. Všechno bude v zájmu bezpečnosti a podle pravidel,“ popsal Jaroslav Emelianěnko, ředitel Chernobyl Tour.

V Pripjati, která leží jen pět kilometrů od elektrárny, se na desítky let zastavil čas. Dobrovolníci i turističtí průvodci chtějí zajistit, aby se na ní nepodepsali ani vandalové, ani jejich vlastní neohleduplní zákazníci. Jarní úklid – jak svou akci nazvali – se tak v oblasti zřejmě bude opakovat.