TÉMA

Pripjať

U Černobylu je zvýšené množství radiace. Katastrofa z roku 1986 se opakovat nemůže, uklidňují experti

Ukrajinská agentura pro jadernou energetiku uvedla, že zaznamenala zvýšenou míru radiace v místech uzavřené atomové elektrárny Černobyl. Informovala o tom v pátek agentura Reuters. Nechvalně proslulý areál na severu Ukrajiny ve čtvrtek obsadili ruští vojáci, podle expertů žádné výraznější riziko spojené s tragédií roku '86 nehrozí.
25. 2. 2022|

Radiace z Černobylu podle studie nepoškodila geny potomků ozářených lidí

Děti, které po černobylské havárii zplodili její přeživší, nemají žádné mutace, které by souvisely s ozářením rodičů. Vyplývá to z nové studie, kterou u příležitosti 35. výročí zmíněné katastrofy publikoval časopis Science.
26. 4. 2021|

Orbita. Ukrajinské město duchů ve stínu známější Pripjati

Ukrajinské město Orbita úřady původně zamýšlely jako domov pro pracovníky z místní jaderné elektrárny, kterou ale nikdy nedostavěli.  V oblasti dnes ve složitých podmínkách žije jen stovka lidí. Orbita je tak podobným městem duchů jako Pripjať, kterou vylidnila jaderná havárie v nedalekém Černobylu.
18. 1. 2020|

Seriál Černobyl oživil zájem o místo katastrofy. Rusové protestují a chystají svou verzi o agentovi CIA

Nový seriál Černobyl z produkce americké HBO se stal rychle fenoménem. I díky němu míří třicet tři let po nejhorší jaderné nehodě v historii na místo opět davy turistů. Seriál s nelibostí sleduje také Rusko, které plánuje vlastní počin. V hlavní roli se však objeví agent KGB, který se snaží rozkrýt operaci americké CIA.
8. 6. 2019|

Většina návštěvníků Černobylu se chce vrátit a vidět to znovu, říká česká průvodkyně

Černobyl – v roce 1986 dějiště největší jaderné katastrofy, dnes hlavně turistická atrakce, která každoročně přitahuje tisíce lidí. Jednou z průvodkyň je i Češka Kateřina Vršanská, která, jak sama říká, se k této práci dostala úplnou náhodou. O atmosféře místa i dalších plánech s černobylskou zónou mluvila v pořadu Události, komentáře.
4. 6. 2019|

Třicet let po havárii zamořují Černobyl odpadky turistů

Havárie Černobylské jaderné elektrárny v roce 1986 byla největší jadernou katastrofou, jakou svět do té doby zažil. Obavy z radiace udržely dlouhá léta okolí elektrárny izolované od zbytku světa. I proto získalo nádech tajemna. S uvolněným režimem se do uzavřené oblasti začaly organizovat turistické zájezdy a podle místních už nabraly takových rozměrů, že začínají vyvolávat problémy.
26. 3. 2019|