Těžba v Dole Turów může pokračovat. Soud ve Varšavě přerušil jednání

Varšavský správní soud ve čtvrtek oznámil, že přerušuje řízení ohledně Dolu Turów, ve kterém se ekologické organizace domáhaly zrušení rozhodnutí umožňujícího těžbu. Informovala o tom polská média. Podle nich to znamená, že v těžbě hnědého uhlí v dole se může přinejmenším prozatím pokračovat. O Turów vedlo s Polskem spor i Česko, a to kvůli dopadům těžby na spodní vody. Tento spor urovnala loni v únoru mezistátní dohoda, podepsaná šéfy vlád obou zemí.

„Těžba v Turówě zatím nebude zastavena. Správní soud přerušil jednání o žalobách ekologů,“ napsal server biznes.interia.pl.

Spor se týká toho, zda rozhodnutí generálního ředitelství ochrany životního prostředí z jara 2022, které umožnilo vlastníkovi dolu, skupině PGE, úspěšně požádat o koncesi umožňující pokračovat v těžbě až do roku 2044, bylo vydáno v souladu se zákony. Nyní soud přerušil jednání o žalobách ekologů až do doby, než se rozhodne o žádosti PGE o pozměnění žalovaného rozhodnutí o vlivu na životní prostředí, dodal portál biznes.interia.

„Boj o Turów trvá. Vojvodský správní soud (ve Varšavě) dnes rozhodl o přerušení soudního jednání. Nadále platí koncese do roku 2044 a fungování (energetického) komplexu v Turówě není ohrožené,“ napsala ve čtvrtek ministryně životního prostředí Anna Moskwová na sociální síti X (dříve Twitter).

Polské ministerstvo životního prostředí letos v únoru těžbu v Turówě povolilo až do roku 2044. Pokračování těžby ale – už po ukončení sporu s Českem – zpochybnily ekologické organizace, o jejichž žalobě měl ve čtvrtek soud rozhodovat.

Deník Rzeczpospolita kvůli tomu dokonce psal o „soudném dni“ pro důl a blízkou elektrárnu, které podle polské vlády mají nepominutelný význam pro energetickou bezpečnost země. Premiér Mateusz Morawiecki předem ohlašoval, že se vláda případnému nepříznivému verdiktu nepodřídí, zatímco právníci naznačovali, že v takovém případě by bylo možné použít „zadních vrátek“ v podobě dřívějšího povolení k těžbě do konce dubna 2026.

Ekologové s odvoláním na údaje polských energetiků tvrdí, že elektrárna Turów letos – od ledna do července – vyrobila 5,5 procenta elektřiny v Polsku, zatímco vláda argumentuje sedmiprocentním podílem, který se však týkal loňského roku, dodala Rzeczpospolita.