Teroristé z Hamásu propustili další rukojmí. Netanjahu připustil jednání o prodloužení příměří

Teroristické palestinské hnutí Hamás v neděli propustilo další skupinu rukojmí zajatých při říjnovém útoku na Izrael. S odkazem na informace Červeného kříže to na sociální síti X napsal mluvčí izraelské armády Daniel Hagari. Podle něj jde o 14 Izraelců a tři cizince. Jeruzalém na oplátku propustil z věznic trojnásobný počet Palestinců. Izraelský premiér Benjamin Netanjahu poprvé od vypuknutí konfliktu navštívil Pásmo Gazy. Je prý otevřený jednání o prodloužení příměří, Hamás ale musí pokračovat v propouštění rukojmí.

Netanjahu navštívil izraelské vojáky na severu palestinské oblasti, píše server Times of Israel. „Vynakládáme veškeré úsilí, abychom dostali zpět naše rukojmí, a nakonec je vrátíme všechna,“ prohlásil premiér na videu zveřejněném jeho úřadem, na kterém je šéf vlády vidět v ochranné vestě a přilbě obklopen izraelskými vojáky.

„V této válce máme tři cíle: zlikvidovat Hamás, dostat zpět všechna naše rukojmí a zajistit, aby se Gaza opět nestala hrozbou pro Stát Izrael,“ uvedl dále Netanjahu. „Budeme pokračovat až do konce, až do vítězství. Nic nás nezastaví a jsme přesvědčeni, že máme moc, sílu, vůli a odhodlání dosáhnout všech válečných cílů, a také toho dosáhneme,“ dodal.

Podle jeho úřadu premiér při své cestě navštívil jeden z tunelů, které Hamás vybudoval v podzemí Pásma Gazy. Do palestinské oblasti Netanjahua doprovodili někteří izraelští činitelé včetně šéfa jeho kanceláře Cachiho Bravermana nebo vojenského tajemníka Aviho Gila, píše Times of Israel.

Události: Hamás propustil další skupinu rukojmí (zdroj: ČT24)

Zástupci Hamásu uvedli, že Červenému kříži v neděli předali 13 Izraelců, tři Thajce a jednoho Rusa, napsala agentura Reuters. Drobný rozdíl v počtech propuštěných zajatců vysvětlují izraelská média tím, že ruský občan má dvojí občanství, a proto jej lze považovat i za Izraelce.

Podle Hagariho 13 osvobozených rukojmí převezli pracovníci Červeného kříže přes hraniční přechod Rafáh do Egypta a dále do Izraele, kde už si je převzala armáda. Jeden člověk ve vážném stavu byl ihned letecky přepraven do nemocnice. Druhá skupina čtyř propuštěných rukojmí cestuje odděleně.

Na svobodu se v neděli dostala i čtyřletá izraelská dívka Abigail Edanová, která má rovněž americké občanství. Informaci potvrdil americký prezident Joe Biden. Oba její rodiče ozbrojenci Hamásu zavraždili. „To, co vytrpěla, je nemyslitelné,“ okomentoval Biden.

Deník The Times of Israel zveřejnil výčet propuštěných Izraelců, mezi nimiž je podle něj devět dětí a čtyři ženy. Velká část byla zajata v kibucech Nahal Oz a Kfar Aza, a to včetně čtyřiaosmdesátileté Almy Avrahamové. Právě ona je podle izraelských médií osobou, která byla kvůli špatnému zdravotnímu stavu ihned převezena do nemocnice.

Odděleně od skupiny Izraelců Červený kříž přes hranice převezl tři Thajce a pětadvacetiletého muže s ruským a izraelským občanstvím, kterého odvlekl Hamás do Pásma Gazy z hudebního festivalu Supernova, na kterém palestinští ozbrojenci povraždili 7. října přes 360 lidí. Hamás uvedl, že ruského občana propustil, aby ocenil pozici, kterou Moskva zaujala ke konfliktu v Pásmu Gazy.

Maďarský ministr zahraničí Péter Szijjártó uvedl, že mezi propuštěnými jsou i dvě děti, které mají kromě izraelského také maďarské občanství.

Sobotní výměnu provázelo zdržení

Po dlouhých hodinách čekání teroristé nakonec v sobotu propustili druhou skupinu rukojmí. V noci dorazilo do vlasti třináct izraelských žen a dětí, někteří z nich mají i německé občanství. Na svobodu se dostali také čtyři thajští občané.

Část propuštěných byla převezena do nemocnic. Jedenadvacetiletá Maja Regevová potřebovala naléhavou lékařskou péči. Ředitel lékařského centra Soroka v neděli ráno uvedl, že Regevová podstoupí řadu operací, ale očekává se, že se plně zotaví.

Ozbrojenci unesli mladou ženu 7. října z hudebního festivalu v jižním Izraeli. Povahu jejích zranění média neupřesnila, na sociálních sítích jsou ale záběry, na nichž po útoku na festival volá svému otci a říká, že byla postřelena. Na videu zachycujícím okamžiky propuštění jde o berlích a má podle všeho poraněnou levou nohu.

Maja Regevová
Zdroj: Reuters/Hostages and Missing Families Forum

Mladá Izraelka je první propuštěnou rukojmí, které se ozbrojenci zmocnili na hudebním festivalu, kde povraždili přes 360 lidí. Festival u kibucu Reim se tak stal místem nejhoršího krveprolití ze 7. října. V zajetí únosců nadále zůstává o tři roky mladší bratr Regevové.

Mezi propuštěnými byla třeba i devítiletá Emily Handová, která byla 7. října teroristy unesena z domu své kamarádky. O několik dní později její otec dostal zprávu, že při útoku Hamásu zemřela. Když se později dozvěděl, že jeho dcera žije a teroristé ji drží v Gaze, začal bojovat za její propuštění. 

Hamás sobotní předání pozdržel kvůli sporu o humanitární pomoc. Nicméně do Pásma Gazy se od pátku dle Izraele dostalo dvě stě kamionů s pomocí. Nejméně čtvrtina jich mířila na sever. Izrael v neděli prohlásil, že kamiony brzdí teroristé. 

Desítky odsouzených Palestinců na svobodě

Izrael v rámci dohody s Hamásem v sobotu propustil 33 mladistvých Palestinců a šest palestinských žen. Na okupovaném Západním břehu je podle agentury AP přivítaly stovky lidí, kteří skandovali „bůh je velký“. Řada lidí v davu měla vlajky teroristického Hamásu.

Propouštění rukojmí a vězňů je součástí dohody o čtyřdenním přerušení bojů v Gaze mezi Izraelem a Hamásem, která platí od pátku. Ten den se dostalo na svobodu 24 rukojmí, z toho 13 Izraelců, kteří se úspěšně zotavují. Ani jeden z nich zatím nepopisoval, že by je Hamás v zajetí fyzicky týral, o svých zkušenostech ale zatím řekli veřejnosti jen málo. V nemocnicích je navštěvují rodiny a přátelé.

Generál Macko: Dohodu mezi Izraelem a Hamásem je obtížné striktně dodržet (zdroj: ČT24)

Debaty o prodloužení příměří

Hamás podle agentury Reuters v nedělním prohlášení oznámil, že příměří je ochoten prodloužit za předpokladu, že se zvýší počet propuštěných palestinských vězňů. Agentura AFP předtím s odkazem na nejmenovaný zdroj z Hamásu uvedla, že hnutí uvažuje o prodloužení klidu zbraní o dva až čtyři dny a že chce umožnit propuštění dalších dvacet až čtyřicet rukojmí zajatých při útoku na Izrael.

O možném prodloužení příměří mezi Izraelem a Hamásem, které platí od pátku, v neděli mluvil také Netanjahu s americký prezidentem Joem Bidenem. Netanjahu řekl, že dohodě o prodloužení příměří je otevřený, pokud by teroristé každý den propustili dalších deset rukojmí. Izraelský premiér ale upozornil, že jakmile příměří skončí, pozemní operace země obnoví „v plné síle“.

O požadavku na propuštění všech rukojmí hovořila i francouzská ministryně zahraničí Catherine Colonnaová. „Bylo by dobré, užitečné a nezbytné, aby bylo příměří z tohoto důvodu prodlouženo,“ sdělila stanici BFM TV.

„Pokud pro Izrael platí rovnice, že každý den příměří navíc přinese propuštění přes deset rukojmí, která se setkají se svými rodinami, tak je plus minus uspokojivá,“ okomentoval blízkovýchodní zpravodaj ČT David Borek. „Je tu ale problém – za nějakou dobu nastane situace, kdy se budou propouštět i lidé jiní než teď. Třeba muži středního věku a zajatí vojáci. Ta rovnice pak bude jiná. Z izraelských věznic pak nebudou vycházet ženy a děti, ale skuteční teroristé,“ upozornil.

Borek také připomněl, že každý den příměří navíc znamená více času pro Hamás, aby obnovil svou vojenskou kapacitu. „Pro Izrael pak může být složitější obnovit vojenské akce,“ podotkl.

Příspěvek irského premiéra vyvolal v Izraeli rozhořčení

V Izraeli vyvolal o víkendu rozhořčení příspěvek irského premiéra Lea Varadkara na sociální síti X, v němž vyjádřil radost z propuštění devítileté dívky unesené hnutím Hamás. „Tohle je den obrovské radosti a úlevy pro Emily Handovou a její rodinu. Nevinné dítě, které se ztratilo a nyní se našlo a vrátilo, a my si díky tomu můžeme oddechnout. Naše modlitby byly vyslyšeny,“ napsal irský premiér.

Šéf izraelské diplomacie Eli Kohen považuje takové označení pro dítě unesené a šest týdnů vězněné radikály za nemístné zlehčování. Kvůli příspěvku si dokonce předvolal irskou velvyslankyni.

Hamás má celkem propustit 50 rukojmí a Izrael 150 vězněných Palestinců. Při říjnovém útoku Hamásu bylo zavražděno na 1200 lidí, Izrael pak v reakci na něj masivně útočil na Gazu. Palestinské úřady v Gaze ovládané teroristickým Hamásem tvrdí, že zemřelo na 15 tisíc lidí. Podobná tvrzení však nelze ve válečných podmínkách nezávisle ověřit.

Teroristé přiznali úmrtí vlivného velitele

Hamás v neděli oznámil, že během bojů byl zabit jeden z jeho vrchních velitelů Ahmad Ghandúr. Podle agentury AP se jedná o nejvýše postaveného člena skupiny, o němž je známo, že byl zabit v současné válce.

List The Times of Israel napsal, že Hamás na sociální síti Telegram potvrdil úmrtí celkem čtyř velitelů během „dřívějších bojů“. 

Ghandúr byl vysoce postaveným členem ozbrojeného křídla skupiny a vrchním velitelem Hamásu v severní části Pásma Gazy. Podle neziskové organizace Counter Extremism Project, která působí ve Washingtonu, přežil nejméně tři izraelské pokusy o zabití od roku 2002.