Tchajwanci se připravují na možnou blokádu ostrova Čínou, zájem o kurzy civilní obrany roste

Události: Tchajwanci se houfně hlásí na kurzy civilní obrany (zdroj: ČT24)

Peking upevňuje kontakty s tchajwanskou opozicí. Už podruhé během roku přivítal čínský prezident Si Ťin-pching bývalou hlavu ostrovního státu Ma Jing-ťioua ze strany Kuomintang, která prohrála volby. Ten nastávající hlavu státu z Demokratické strany kritizuje a obviňuje ze separatismu. Očekává se, že Čína zintenzivní vojenské zastrašování, jakmile se nový tchajwanský prezident Laj Čching-te v květnu ujme úřadu.

Tchajwanci se i proto připravují na invazi, i když doufají, že k ní nikdy nedojde. Kvůli sílící hrozbě přibývá mimo jiné kurzů civilní obrany. A zájem roste. „Musíme být v kondici a vědět, jak používat zbraně, kdyby vypukla válka,“ řekla České televizi Čchou, účastnice jednoho z kurzů.

„Dříve jsem si myslel, že napětí není až tak hrozné. Ale teď už vztahy s Čínou opravdu nejsou dobré,“ doplnil ji kolega Sü.

„Hrozí opakování historie z vietnamské války“

Tchaj-wan od letošního roku prodloužil povinnou vojenskou službu ze čtyř měsíců na jeden rok. Podle odborníků však ani tento krok nestačí. Analytici upozorňují, že je potřeba změnit mentální nastavení obyvatel, jejichž ochota bojovat v případě nutnosti není vysoká.

„Potřebujeme silnou morálku a odhodlání k sebeobraně. Jinak hrozí opakování historie z vietnamské války, kdy Jih i přes velkou pomoc USA prohrál, protože lidem chybělo odhodlání bojovat,“ připomněl Lin Jing-jü, bezpečnostní analytik z Tamkang University v Tchaj-peji.

Bývalý příslušník speciálních jednotek Enoch Wu věří, že nejlepším způsobem, jak odvrátit válku, je dát najevo odhodlání k odporu a spojit vojenskou i civilní připravenost. Jeho organizace učí, jak se chovat v případě mimořádných událostí včetně přírodních katastrof.

„Chápeme, že potřebujeme nacvičit mobilizaci. A budeme muset udělat ještě víc než Ukrajinci. Odhodlání Ukrajiny nás inspiruje a víme, že budeme muset předvést totéž, ba i víc, abychom se naučili chránit domov,“ zdůraznil Wu.

Pro mnoho lidí na Tchaj-wanu bylo pomyslným budíčkem omezování svobod v Hongkongu. Většina obyvatel ale věří, že k ozbrojenému konfliktu nikdy nedojde. Pokus o izolaci nebo blokádu ostrova nicméně považují za pravděpodobný.