Čínský vůdce řekl tchajwanskému exprezidentovi, že nic nezabrání sjednocení

Události: Vztahy Číny a Tchaj-wanu (zdroj: ČT24)

Bývalý tchajwanský prezident Ma Jing-ťiou se ve středu v Pekingu setkal s čínským vůdcem Si Ťin-pchingem. Ten na schůzce prohlásil, že žádné cizí zásahy nemohou zabránit sjednocení ostrova s pevninskou Čínou. Peking tak upevňuje kontakty s tchajwanskou opozicí, exprezident Ma je na návštěvě Číny již podruhé.

Ma Jing-ťiou vládl Tchaj-wanu od roku 2008 do roku 2016 a se svou Národní stranou (Kuomintangem) prosazoval politiku spolupráce s Pekingem. Loni se stal prvním tchajwanským exprezidentem od roku 1949, který do pevninské Číny přijel. Žádný úřadující tchajwanský prezident v pevninské Číně od roku 1949, kdy se ostrov fakticky oddělil od Číny, nebyl.

Podobně jako loni i letos Ma uvedl, že cílem jeho cesty je snížit napětí mezi Tchaj-pejí a Pekingem, který považuje demokraticky fungující ostrov za jednu ze svých provincií a hrozí mu ozbrojeným zásahem v případě vyhlášení nezávislosti.

Napětí ve vztazích se výrazně zvýšilo poté, co Ma Jing-ťioua vystřídala v prezidentské funkci prezidentka Cchaj Jing-wen z Demokratické pokrokové strany, která je tradičně vnímána jako síla odmítající sbližování s pevninskou Čínou. Peking s tchajwanskou prezidentkou odmítá jednat, protože ji považuje za separatistku. Nedávné prezidentské volby na Tchaj-wanu vyhrál pokračovatel této linie a očekává se, že Čína zesílí vojenské zastrašování, jakmile se Laj Čching-te (také William Laj) v květnu ujme úřadu.

„Na obou stranách Tchajwanského průlivu žijí Číňané... Rozdíly mezi našimi (politickými) systémy nemohou změnit fakt, že patříme do stejné země a stejného národa,“ podotkl Si Ťin-pching, který svého hosta přijal ve Velkém sále lidu, kde nejvyšší čínští představitelé obvykle jednají se zahraničními lídry. „Vnější vměšování nemůže zabránit historickému směřování ke sjednocení země,“ dodal.

Za vnější vměšování Peking pravidelně označuje podporu, které se Tchaj-peji dostává od západních zemí, jako jsou USA, jejichž prodej zbraní ostrovu Čínu zvlášť rozhořčuje.

Politická spolupráce je ale pro Peking daleko přijatelnějším a výhodnějším řešením než úvahy o násilném sjednocení. Tchajwanská strana Kuomintang, kterou upřednostňuje, je ale už osm let v opozici a další čtyři roky bude, jelikož letos v lednu prohrála volby. Od exprezidenta Ma Jing-ťioua se ale distancuje, aby svoje voliče netratila úplně.

Podle anylitika Leng C'-kchanga z Academia Sinica strana Kuomintang upřednostňuje návrat k jednacímu stolu a usiluje o uznání některých předchozích konsensů, to ale neznamená, že je pro sjednocení. „Snaží se být k Číně přátelská, ale mluvit o sjednocení, k tomu je ještě dlouhá cesta,“ vysvětluje odborník.