Tajné dokumenty britské armády ležely na zastávce. Týkají se Krymu nebo Afghánistánu

Na autobusové zastávce v anglickém hrabství Kent ležely na mokré hromadě tajné dokumenty ministerstva obrany. Člověk, který je v úterý ráno našel, je odnesl do veřejnoprávní stanice BBC, která případ v neděli zveřejnila. Na padesáti stranách, pocházejících pravděpodobně od vysoce postaveného činitele úřadu, jsou e-maily a prezentace týkající se nedávné plavby torpédoborce HMS Defender kolem Krymu nebo okolnosti ohledně případného uchování britské vojenské přítomnosti v Afghánistánu po stažení koaličních jednotek.

Vláda na dotaz BBC ohledně dokumentů odpověděla, že zahájila vyšetřování případu. „Další komentáře by nebyly vhodné,“ dodal mluvčí ministerstva obrany.

Ohledně plavby Defenderu Černým mořem se v prezentacích píše, že Britové očekávali možnou agresivní reakci Ruska, i když loď plula se zahalenými zbraněmi a vrtulníky uklizenými v hangáru.

Torpédoborec se totiž vydal do blízkosti poloostrova Krym. Ten podle mezinárodního práva i britského názoru patří Ukrajině, Kreml ho však od vojenské invaze a následné anexe v roce 2014 považuje za své území. Rusko proto tvrdilo, že Defender narušil ruské výsostné vody, a vyslalo k němu bojová plavidla i letouny.

Prezentace v dokumentech uvádí jako možnost také plavbu daleko od poloostrova. Ohledně ní však varuje, že by ji Rusko mohlo vnímat jako známku britského strachu a faktické přijetí anexe. Královské námořnictvo se nakonec rozhodlo pro demonstrativní vyjádření podpory Ukrajině i za cenu rizika střetu s Ruskem.

Obchod se zbraněmi i testování Bidena

Dokumenty se dále věnují prodeji britských zbraní do zahraničí. Obsahují prý citlivé detaily o oblastech, v nichž by britské firmy mohly narazit na konkurenci evropských spojenců. Zmiňují se také o riziku postbrexitového odsunutí Británie na druhou kolej v rámci Organizace pro spolupráci při společném vyzbrojování. Ta sdružuje některé západoevropské země.

Mezi papíry jsou i poznámky k britsko-americkému obrannému dialogu, který se uskutečnil minulé pondělí. Uvádí, že USA se stále soustředí především na pacifickou oblast. Navrhuje také vyzkoušet, nakolik je administrativa Joea Bidena věrna svému slibu konzultovat rozhodnutí se spojenci více než Donald Trump.

Afghánistán

Většina dokumentů je v mírném režimu utajení. Přísnějšímu podléhají ty, které se týkají Afghánistánu. BBC z nich většinu obsahu nezveřejnila, aby neohrozila jednotky v zemi. Konstatuje ale, že pojednávají o spolupráci v USA v konkrétních otázkách a možnostech, jak zachovat vojenskou přítomnost v zemi po ukončení mise Rozhodná podpora.

„Jakákoliv pokračující přítomnost Spojeného království v Afghánistánu (…) bude zřejmě cílem komplexní sítě aktérů. (…) Možnost úplného stažení trvá,“ píše se v jedné prezentaci. Dodává se v ní, že situace v zemi je už nyní nebezpečnější.