Středomoří dál bojuje s lesními požáry, v Řecku hoří muniční sklad

Hasiči a dobrovolníci dále bojují s lesními požáry v Řecku, nejhorší je nyní situace na východě země, kde se plameny přiblížily k předměstí přístavního města Volos. V okolí jsou slyšet výbuchy po požáru muničního skladu, ve středu večer v oblasti zemřeli kvůli ohni dva lidé. Na Rhodu byla odvolána evakuace některých středisek na východě ostrova. Rozsáhlý požár vypukl na chorvatském ostrově Čiovo.

Nejhorší je nyní situace na východě Řecka v oblasti Magnesia v okolí města Volos, kde u obce Velestina vypukl velký požár ve středu a rychle se rozšířil. Právě tam zemřeli kvůli ohni dva lidé - pětačtyřicetiletý farmář a jedna žena. Řecká civilní obrana evakuovala asi dvacet obcí východně od Volosu. Do boje s plameny se podle místních reportérů zapojují také stovky obyvatel. 

Podle zpravodaje deníku Kathimerini se lesní požár kvůli silnému větru dostal do skladu řeckého letectva u obce Nea Agchialos, kde se nachází například munice pro letouny F-16. Letadla začala armáda přesouvat na jiná letiště. Na místě jsou slyšet silné výbuchy a tlaková vlna v blízkém městě rozbila řadu oken. Podle agentury DPA byl muniční sklad včas evakuován.

Úřady k večeru nechaly evakuovat obyvatele v okruhu tří kilometrů od muničního skladu. Někteří obyvatelé a turisté se snažili již dříve uprchnout z oblasti přes moře i po souši. Úřady zatím nehlásí žádné vážné újmy na zdraví, podle tisku několik lidí zranily střepy ze skel, která praskla v důsledku tlakové vlny. Hasiči kvůli explozím zatím proti ohni nezasahují a situaci monitorují za použití bezpilotního prostředku.

Dostat pod kontrolu se podařilo požáry v oblasti Lamie v centrální části země a Tithorea severozápadně od Atén, a to i díky zmírnění větru. Před úsvitem tam hasiči likvidovali poslední ohniska.

Ve čtvrtek se nedaleko Soluně uskuteční za účasti premiéra Kyriakose Mitsotakise pohřeb jednoho ze dvou pilotů hasicího letadla, kteří zemřeli při úterní nehodě na ostrově Evia.

„Napříč celým Středomořím můžeme pozorovat, že klimatická krize je tady a dotýká se nás dokonce více, než nás vědci varovali,“ prohlásil premiér.

Situace na Rhodu se stabilizuje, uvedlo ministerstvo

Na ostrově Rhodos se podle agentury AMNA obnovila některá ohniska. „Stále platí, že nejrizikovější oblastí je jihovýchod ostrova. Bude nicméně záležet zejména na síle a směru větru v příštích dnech,“ uvedl vrchní ředitel právní a konzulární sekce ministerstva zahraničí Martin Smolek.

Ve středu byl vyhlášen nouzový stav pro celé území ostrova, podle sdělení řeckých orgánů se tak stalo především z důvodu překonávání následků požáru. „Samotný nouzový stav by neměl přímo omezit cestovní ruch na ostrově,“ dodal Smolek. Na Rhodu jsou nyní podle něj zhruba čtyři tisíce Čechů. 

„Situace se zdá být lepší než v uplynulých dnech, horizont nezahalují velká oblaka a kouř, nefouká tak silný vítr. Hasiči ale stále bojují s plameny, které se už ale tak nešíří na jiná místa ostrova,“ popsal zpravodaj ČT Václav Černohorský přímo z Rhodu. Podle něj i nadále panuje velké sucho a vysoké teploty přes třicet stupňů. „To jsou podmínky, které ztěžují boj s plameny. Požáry ale už nedosahují takových rozměrů jako v minulých dnech,“ dodal Černohorský.

Černohorský o požárech na ostrově Rhodos (zdroj: ČT24)

Civilní ochrana odpoledne oznámila, že se obyvatelé a turisté mohou vrátit do některých dříve evakuovaných obcí na východě ostrova. Jedná se například o střediska Vati či Gennadi. Zlepšení úřady hlásily i z Korfu.

Pomoci v boji proti šíření požárů by mohlo ochlazení, které ukončí dvoutýdenní extrémní vedra v Řecku, při nichž teploty přesahovaly po řadu dní 40 stupňů. Podle meteorologů má být ve čtvrtek v Řecku kolem 35 stupňů.

Hoří na chorvatském ostrově Čiovo

Ve čtvrtek odpoledne vypukl rozsáhlý požár také na chorvatském ostrově Čiovo, který patří k oblíbeným turistickým destinacím. Hustý dým byl vidět i z blízkého Splitu. Podle médií požár vypukl u obce Okrug Gornji a začal se dále šířit kvůli silnému větru.

„V současnosti zasahuje na místě 150 hasičů s 30 vozidly a šesti protipožárními letadly,“ uvedl šéf místních hasičů Ivan Kovačević. Na ostrově zasahuje trojice letadel Canadair a tři letouny AT 802 FireBoss. Požár dostávají hasiči postupně pod kontrolu, píše deník Slobodna Dalmacija.

Jedná se už o nejméně druhý rozsáhlý požár, který tento týden postihl chorvatskou Dalmácii. V úterý vypukl oheň zhruba dvanáct kilometrů od Dubrovníku. Hasiči ve středu oznámili, že požár dostali pod kontrolu. 

Problémy mají i další země. Rozsáhlé lesní požáry vypukly například na východě Sýrie nedaleko města Latákíja. Oblast se v poslední době potýká s nezvykle vysokými teplotami, které doprovází sucho, stejně jako zbytek regionu včetně sousedního Turecka. Do boje s plameny hasiči zapojili i vrtulníky.