Stovky zatčených, razie a bití. Zimbabwe hýbou protesty proti zdražení benzinu

Horizont ČT24: Násilné protesty v Zimbabwe kvůli zdražování (zdroj: ČT24)

Africký stát Zimbabwe se od poloviny ledna potýká s vlnou demonstrací, kterou vyvolalo oznámení o prudkém zvýšení cen pohonných hmot. Při protestech už zemřelo několik lidí a stovky jich skončily za mřížemi. Zimbabwská vládní komise pro lidská práva (ZHRC) navíc tvrdí, že bezpečnostní síly podněcovaly k systematickému mučení obyvatel. Násilí odsoudil i prezident Emmerson Mnangagwa.

Nejbouřlivěji se demonstrovalo v metropoli Harare, kde byla kromě policie nasazena i armáda. Bezpečnostní síly tam rozháněly davy slzným plynem. Protestovalo se rovněž ve druhém největším zimbabwském městě Bulawayu.

Podle ochránců lidských práv si zásahy proti demonstrantům vyžádaly nejméně 12 mrtvých. Policie připouští smrt tří lidí. Svědci uvedli, že policisté prováděli razie v domech, při nichž bili jejich mužské obyvatele.

Mezi zatčenými jsou šéf odborů i vlivný vládní kritik

Více než šest set lidí bylo v souvislosti s nepokoji zatčeno, mezi nimi i odborový předák Japhet Moy, který vyzýval ke stávce a který byl obviněn z podkopávání ústavního pořádku. Ve vazbě skončil také prominentní kritik vlády pastor Evan Mawarire, jehož úřady obvinily z podněcování k násilí.

Protest v Zimbabwe
Zdroj: AP/Tsvangirayi Mukwazhi/ČTK

V rámci restrikcí vláda nařídila odpojení internetu a mobilních sítí v celé zemi, přičemž tvrdila, že Mawarire prostřednictvím sociálních sítí podněcoval k násilí. Soudce nejvyššího soudu Owen Tagu ale tento krok označil za odporující zákonům a nařídil mobilním operátorům „okamžitě a bezpodmínečně“ obnovit služby všem zákazníkům.

„Pokud bude třeba, budou padat hlavy,“ slíbil prezident

Prezident Mnangagwa označil násilí ze strany bezpečnostních sil za nepřijatelné a mluví o zradě. Ujistil, že tyto činy budou vyšetřeny. Prezident také vyzval k „národnímu dialogu“ všech politických stran a představitelů církví a občanské společnosti. Někteří z nich přitom podle AP uvedli, že zatýkání pokračovalo i v noci na úterý.

Mnangagwa prohlásil, že chaos a porušení kázně nebudou tolerovány a „pokud bude třeba, budou padat hlavy“. Zároveň ale varoval před svévolným násilím ze strany protestujících.