Volby v Zimbabwe ovládla strana prezidenta Mnangagwy. Stoupenci opozice se střetli s armádou

Nejméně tři mrtvé si v zimbabwské metropoli Harare vyžádaly střety mezi tamní armádou a stoupenci opozice, kteří protestovali proti výsledkům pondělních voleb a obvinili vládu, že s nimi manipuluje. S odvoláním na oznámení policie o tom informovala státní televize. Úřadující prezident Emmerson Mnangagwa z násilností viní opoziční lídry, občany vyzval k trpělivosti. Výsledky parlamentních voleb komise již oznámila, výsledky voleb prezidentských navzdory očekávání stále ne.

Hlavními favority prezidentských voleb jsou vládní kandidát a úřadující prezident Mnangagwa a vůdce opozice Nelson Chamisa, kterého opoziční Hnutí pro demokratickou změnu (MDC) v úterý prohlásilo za vítěze voleb. V parlamentních volbách si vládní strana Africký národní svaz Zimbabwe - Vlastenecká fronta (ZANU-PF) zajistila dvoutřetinovou většinu, která jí umožní měnit ústavu. 

Střet demonstrantů s armádou

Před budovou, kde se volební komise sešla, aby informovala o sčítání hlasů, se ve středu shromáždila zhruba stovka příznivců opoziční MDC. Když však výsledky prezidentských voleb neoznámila, demonstranti zablokovali ulice metropole, kde postavili barikády a pálili pneumatiky a automobily. Na bezpečnostní složky pak házeli cihly a kameny.

Na místě nejdříve zasahovala policie, která proti protestujícím použila slzný plyn. Následně byla povolána armáda a ve městě byly slyšet výstřely. Podle policie o život během střetů přišli tři lidé, které úřady zatím neidentifikovaly.

„Považujeme MDC a celé její vedení odpovědné za narušení národního míru, což znamená i narušení volebního procesu,“ uvedl v reakci na násilnosti v ulicích Harare prezident Mnangagwa. Ten mimo jiné vyzval občany k trpělivosti a odpovědnosti.

Podle zimbabwského ministerstva spravedlnosti byla armáda povolána, aby zajistila v metropoli klid a pořádek. „Přítomnost armády nemá lidi zastrašit, je tam, aby pomohla policii,“ sdělil ministr spravedlnosti.

Násilí a nepokoje v Harare (zdroj: EBU)

První volby od sesazení Mugabeho

Pozorovatelé Evropské unie zaznamenali v rámci voleb několik problémů včetně zastrašování voličů, nedůvěry ve volební komisi a zaujatosti médií. Kandidující politické strany měly podle nich „nerovné šance“. Oproti minulým letům ale pondělní volby znamenaly „jasné zlepšení“, uvedli pozorovatelé EU.

Pozorovatelé Africké unie a dvou afrických regionálních sdružení volby prohlásili za „povětšinou svobodné a spravedlivé“.

Volební komise musí výsledky voleb ohlásit do soboty. Mezinárodní pozorovatelé ale vyzvali úřady, aby tak učinily co nejdříve. Pozorovatelé z EU vyjádřili obavy nad tím, že se oznámení výsledků prezidentských voleb protahuje. Podle šéfa evropské mise Elmara Broka totiž čím déle s tím komise otálí, tím více to poškozuje důvěryhodnost výsledků.

Lidé kontrolují výsledky voleb v Zimbabwe
Zdroj: ČTK/AP/Jerome Delay

Pondělní volby byly v Zimbabwe první po sesazení dlouholetého vůdce země Roberta Mugabeho. Zimbabwe čelí rozsáhlé ekonomické krizi, potýká se s obrovskou nezaměstnaností, chudobou a nerovností. Řada lidí chce změnu, a o volby tak byl velký zájem. Účast přesáhla 70 procent.

Mugabe byl prezidentem od prosince 1987, předtím byl ale sedm let premiérem. Zemi tak de facto vedl sedmatřicet let, od svržení bělošské nadvlády v roce 1980. Autoritář, obviňovaný v minulosti ze zločinů proti lidskosti a genocidy v souvislosti s potlačením opozice v 80. letech, dostal výměnou za rezignaci imunitu před trestním stíháním pro sebe i pro svou manželku.

Vydáno pod