Do čela Zimbabwe míří obávaný „krokodýl“ Mnangagwa, Mugabeho někdejší pravá ruka

Profil Mnangagwy, budoucího prezidenta Zimbabwe (zdroj: ČT24)

Odvolaný zimbabwský viceprezident Emmerson Mnangagwa se vrátil z exilu v JAR. V pátek se podle prohlášení vládní strany ZANU-PF stane novou hlavou státu. Mnangagwu nedávno v rámci boje o nástupnictví sesadil prezident Robert Mugabe, který tím vyvolal vojenský převrat. Následně byl sám donucen k rezignaci. Mnangagwa působil dříve jako šéf bezpečnosti a je podezřelý z podílu na vraždách tisíců civilistů. Muž s přezdívkou „krokodýl“ se těší oblibě u generálů, experti ale varují, že jeho vláda nemusí přinést očekávané změny.

Mnangagwa mluví o zavedení „nové demokracie“. „Společně zajistíme mírový přechod a upevnění naší demokracie. Zimbabwanům přineseme nový začátek. Posílíme mír a jednotu,“ slíbil v úterý budoucí prezident.

Mnangagwa se vrátil do vlasti z Jihoafrické republiky, kde pobýval po svém odvolání z bezpečnostních důvodů. Kromě vládnoucí strany Africký národní svaz Zimbabwe – Vlastenecká fronta (ZANU-PF) si ho jako novou hlavu státu přeje také armáda.

Lidé žádají velké změny, které ale nemusejí přijít

V Harare se shromáždily stovky lidí se vzkazy jako „Vítej zpět, náš hrdino“ a „Dodržel jsi slovo a jsi zpátky, vítej“. Jeden muž uvedl, že je „štěstím bez sebe“, protože Zimbabwe po letech ekonomického strádání „potřebuje ve všem změnu“.

Příznivci budoucího prezidenta Zimbabwe
Zdroj: REUTERS/Philimon Bulawayo

„Nové vedení by mělo vytvářet pracovní místa a zlepšit zaměstnanost. Nesmí se vrátit k stejnému systému, jaký jsme tu měli. Očekáváme, že nové vedení nebude zkorumpované. Lidi by to zklamalo,“ řekla jedna z obyvatelek metropole Ida Ngirandi.

Mnozí komentátoři se ale obávají, že současná výměna politického vedení situaci většinového obyvatelstva nijak nezlepší. Pětasedmdesátiletý Mnangagwa byl totiž až do nedávna věrným představitelem Mugabeho režimu. Kdysi klíčoví spojenci proti sobě nakonec vedli především mocenský, nikoli ideologický boj.

Armáda Mnangagwu uznává. Mnozí si ho pamatují jako jednoho z mužů, kteří po vojenském výcviku v Číně a Egyptě, vedli v 70. letech boj za nezávislost. Mnangagwa v minulosti navštěvoval Pekingskou školu ideologie, kterou řídila přímo Komunistická strana Číny.

Veterán války za nezávislost čelí podezření, že se coby šéf tajných služeb podílel na smrti tisíců civilistů během občanské války v 80. letech. Údajně stál i za útoky na opozici po volbách v roce 2008.

„Velice krutý muž,“ řekl o novém prezidentovi odborník

Ve vysoké politice se na různých pozicích pohyboval desítky let. „Přezdívá se mu krokodýl – gwéna – to je ze sónštiny, protože je to totemové zvíře jeho kmene, ale taky hlavně proto, že on razil vždycky takovou teorii – rychle se něčeho uchopit a zabít. Je to velice krutý muž,“ podotkl afrikanista Otakar Hulec.

Mugabeho manželka Grace a Emmerson Mnangagwa
Zdroj: Philimon Bulawayo/Reuters

Oficiální životopis citovaný BBC uvádí, že Mnangagwa se stal obětí násilí ze strany státu poté, co byl v roce 1965 zatčen bělošskou menšinovou vládou v bývalé Rhodésii, kde vedl takzvaný „krokodýlový gang“, který pomohl vyhodit do vzduchu vlak u Fort Victoria (nyní Masvingo).

„Byl mučen, což vedlo k ztrátě sluchu v jednom uchu,“ píše se dále v profilu. Mnangagwu prý věšeli hlavou dolů a strávil celé dny v bezvědomí. Protože mu tehdy bylo pod 21 let, nebyl popraven, ale místo toho odsouzen na 10 let vězení.

„Od té doby má jizvy, byl mladý a odvážný,“ řekl kdysi nejmenovaný Mnangagwův blízký přítel. Podle něj to možná vysvětluje, proč je od té doby vůči řadě věcí tak lhostejný.

Bývalý viceprezident se teď sejde v sídle ZANU-PF s užším vedením strany, které jej má obeznámit s tím, „co se dělo v jeho nepřítomnosti“, napsala agentura AP. Podle zimbabwského média NewsDay má absolvovat také „brífink“ s Mugabem.

Mugabe odvolal Mnangagwu 6. listopadu. Ministr informací tehdy uvedl, že dlouholetý spolupracovník hlavy státu jevil „známky neloajálnosti“. Podle médií se tak měla uvolnit cesta k nástupnictví pro Mugabeho manželku Grace, která dříve Mnangagwu obvinila z osnování převratu.

Mugabe po třiceti letech v úřadu prezidenta odstoupil z funkce poté, co parlament na úterním zasedání zahájil proces jeho odvolávání. Odchod třiadevadesátiletého autoritářského prezidenta přivítaly davy v ulicích Harare a příznivé reakce zazněly i od zahraničních státníků.

Bývalou britskou kolonii na jihovýchodě Afriky vedl od získání nezávislosti v roce 1980 a byl nejstarší hlavou státu na světě. Proti jeho vládě se konaly opakované demonstrace, které někdy přerostly v násilnosti. Zimbabwe se řadu let potýká s vysokou nezaměstnaností, hyperinflací či nedostatkem potravin.