Staňte se ruskými občany, vyzývá Putin dekretem. Nabídka už platí pro celý Donbas

Šéf Kremlu Vladimir Putin rozšířil nabídku ruského občanství na všechny obyvatele východoukrajinského Donbasu. Informují o tom ruská média s odvoláním na zveřejněný prezidentův dekret. Právo na jednodušší získání ruského pasu mají nově všichni Ukrajinci, kteří během začátku bojů v dubnu 2014 měli stálé bydliště v Doněcké či Luhanské oblasti. Kyjev už dříve mluvil o dalším aktu agrese.

Už dříve, na konci dubna, podepsal Putin dekret nabízející ruské občanství obyvatelům Donbasu, ovšem jen těm žijícím na území ovládaném Ruskem podporovanými separatisty. Podle prezidenta šlo o „výlučně humánní“ opatření.

Vydávání ruských pasů těmto Ukrajincům se podle médií de facto rozběhlo od poloviny června, kdy o pas požádalo na 12 tisíc lidí. Podmínkou obdržení pasu je slib věrnosti Rusku.

Ukrajina se bouří

Kyjev tehdy kritizoval Putinovo rozhodnutí jako pokračování ruské agrese a označil ho za další porušení norem mezinárodního práva.

Nově zvolený ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj pak vyzval Západ k zesílení sankcí proti Rusku. O ruský pas si podle něj požádá jen ten, kdo ho nezbytně potřebuje k životu v Rusku, nebo k útěku před spravedlností ve vlasti.

Putin se poté nechal slyšet, že zvažuje možnost nabídnout ruský pas v zrychleném řízení všem Ukrajincům. Zelenskyj na oplátku nabídl ukrajinské občanství Rusům. „Poskytneme ukrajinské občanství zástupcům všech národů, které trpí autoritářskými a korupčními režimy. V první řadě pak Rusům, kteří dnes trpí asi nejvíce,“ poznamenal ukrajinský prezident.

Zástupci Ukrajiny a Ruska se ve středu v Minsku dohodli na příměří v Donbasu, které má začít platit minutu po půlnoci 21. července. Informovala o tom agentura Interfax s odvoláním na mluvčího člena vyjednávacího týmu Leonida Kučmu.

Klid zbraní nastane v den ukrajinských parlamentních voleb. Podobná příměří byla vyhlášena již mnohokrát, avšak dosud každé bylo porušeno.