Stále mám zdravotní problémy, nemohu na to zapomenout, popsala Ujgurka nucenou sterilizaci

Události, komentáře: Zpověď Ujgurky, která podstoupila nucenou sterilizaci (zdroj: ČT24)

Čína už před devíti lety zahájila boj proti údajnému ujgurskému separatismu, extremismu a terorismu, řada Ujgurů tak skončila ve věznicích, na nucených pracích, ženy musely podstoupit nucenou sterilizaci. Jednou z nich je i Kalbinur Sidiková, která nyní žije v nizozemském exilu. Své zkušenosti přiblížila ve čtvrtečních Událostech, komentářích.

Sidikovou čínské úřady v roce 2017 donutily vyučovat čínštinu vězněné Ujgury. „Bylo to proto, že jsem v Urumči (hlavním městě Ujgurské autonomní oblasti) 28 let čínštinu vyučovala. Na konci roku 2016 začalo velké přezkušování učitelů, museli jsme poskytovat otevřené hodiny. Na základě vyhodnocení jsem k tomu byla přinucena,“ popsala Ujgurka.

Podle názoru sinologa Ondřeje Klimeše a také dle mnoha Ujgurů pramení útlak etnika ze strany čínské vlády z toho, že si chce Peking jejich domovinu přivlastnit, protože je bohatá na nerostné suroviny, zároveň se snaží region co nejvíc počínštit.

Represe dostihly Sidikovou i na jaře 2019, kdy musela podobně jako řada dalších Ujgurek podstoupit nucenou sterilizaci. „Zdravotní problémy mám až do nynějška, zejména když prší nebo je vlhko. Dodnes na tu hrůznou zkušenost nemohu zapomenout,“ říká Ujgurka, která přibližně půl roku po zákroku emigrovala do Nizozemska.

Do své domoviny by se nicméně ráda vrátila. Ale až ve chvíli, kdy bude její vlast svobodná.

Ujguři se podělili o zážitky na konferenci v Senátu

Situace Ujgurů byla také tématem páteční konference v Senátu českého parlamentu. O své zážitky s čínskými represemi se podělili kromě Kalbinur Sidikové i tři další Ujguři.

Vystoupil Omer Faruh, který před sedmi lety z Číny uprchl, což ale také znamená, že od té doby neviděl své dvě dcery. O jejich vydání se snaží, ale neúspěšně. „Snažím se kvůli tomu komunikovat s Evropskou unií, Spojenými státy nebo Kanadou. S tímto cílem jsem přijel i do České republiky,“ podotkl.

Čína na kritiku svého přístupu k ujgurské menšině a její kultuře nereaguje. Popírá, že by Ujgury pronásledovala, rozdělovala rodiny či je posílala na nucené práce. „Čína dala mnohokrát najevo, že existence nucených prací v Sin-ťiangu je obrovská lež, kterou si vymyslely protičínské síly, aby Čínu zdiskreditovaly,“ vzkázal i v době konání konference v Senátu mluvčí pekingské diplomacie Wang Wen-pin.

UDÁLOSTI: V českém Senátu vystoupili zástupci Ujgurů (zdroj: ČT24)