Srbsko po letech sporů uzná značky aut registrovaných Kosovem

Srbsko po letech sporů začne od začátku roku 2024 uznávat značky aut registrovaných Kosovem. Podle srbských médií to uvedl šéf kanceláře srbské vlády pro Kosovo Petar Petković. Patrně tak končí spor, který byl v posledních měsících zdrojem napětí mezi Prištinou a Bělehradem. Tento krok uvítala Evropská unie.

K pondělnímu rozhodnutí Petković podle srbského státního rozhlasu a televize RTS uvedl, že bylo motivováno snahou „ulehčit život Srbům v Kosovu“ a umožnit jim „svobodu pohybu“. Zdůraznil, že nejde o popření dosavadního postoje Bělehradu, který neuznává nezávislost jednostranně vyhlášenou Kosovem v roce 2008.

Doposud mohla vozidla z Kosova překračovat hranici do Srbska pouze pod podmínkou, že si státní znak umístěný na poznávacích značkách přelepí samolepkou. Kosovské úřady postupovaly obdobně v případě srbských registračních značek, které odkazovaly na srbskou svrchovanost nad Kosovem.

Dlouhodobý zdroj napětí

Spor ohledně registračních značek byl dlouhodobě zdrojem napětí zejména v severním Kosovu, kde žije srbská menšina. Snaha vlády v Prištině přinutit kosovské Srby k registraci jejich vozidel na kosovských úřadech zde vedla k řadě demonstrací a silničních blokád. Za důsledek měla také to, že se kosovští Srbové loni v listopadu přestali podílet na chodu kosovských institucí, což vyostřilo již tak napjatou situaci v oblasti.

Priština v posledních týdnech uváděla, že zájemci ze severu Kosova přihlásili k registraci přes tři tisíce svých vozidel. Petković to nepřímo potvrdil, když uvedl, že kosovští Srbové by v opačném případě jednoduše nemohli fungovat v běžném životě.

Srbsko se k uznání kosovských registračních značek zavázalo již v roce 2011 v rámci dohody zprostředkované Evropskou unií, která ale nebyla nikdy uvedena do praxe, připomněla stanice N1.

Pozitivní krok, zní z EU

Mluvčí Evropské komise pro zahraniční věci a bezpečnostní politiku Peter Stano nyní uvedl, že rozhodnutí Bělehradu formálně uznat kosovské registrační značky je „pozitivním krokem“ v procesu normalizace vztahů mezi Srbskem a Kosovem. EU podle něj nyní očekává, že Priština bude postupovat recipročně.

Bělehrad ztratil kontrolu nad Kosovem v roce 1999, když nálety NATO ukončily ozbrojený konflikt v regionu a přinutily ke stažení srbské ozbrojené síly. V roce 2008 vyhlásilo Kosovo nezávislost na Srbsku, které ho ale dál považuje za součást svého území. Kosovo jako suverénní stát uznává asi polovina států OSN včetně Česka. Většina ze zhruba 50 tisíc Srbů žijících na severu Kosova zachovává loajalitu k Srbsku.