Spojené státy rozvolňují koronavirové restrikce, mají ale obavy z růstu počtu nakažených

Události: Spojené státy se obávají další vlny koronaviru (zdroj: ČT24)

Spojené státy se obávají další vlny koronaviru. Po Velikonocích přestane platit povinnost nosit roušku v hromadné dopravě, na letištích nebo nádražích. Na mnoha místech země se dál rozvolňuje, ale úřady zvažují, že by roušky v dopravě ponechaly; obávají se totiž nárůstu počtu nových případů, který právě ukazují statistiky.

Příští pondělí mají cestující v Americe odložit roušky a respirátory. Alespoň takový je zatím plán, který se ale do té doby může změnit.

„Mám za to, že všechny možnosti jsou stále ve hře. Nechceme nic rozhodovat ukvapeně. Chceme si projít data, zhodnotit, co nám ukazují a podle toho pak nastavit opatření,“ říká koordinátor týmu Bílého domu pro boj s pandemií Ashish Jha.

Podobně postupují úřady i na lokální úrovni. Jako první z velkých měst se pro znovuzavedení povinnosti zakrývání dýchacích cest ve vnitřních veřejných prostorech rozhodla Filadelfie.

Nakažení politici

Jedním z ohnisek covidu-19 se teď stal i americký Kongres. V posledním měsíci vyšel pozitivní test čtyřem senátorům, 27 členům Sněmovny reprezentantů, včetně předsedkyně Nancy Pelosiové. V izolaci jsou teď kvůli potvrzené nákaze také tři ministři federální vlády a ředitel FBI.

Nejvyšší patra americké politiky zasáhl covid silně v posledních dnech. Mnoho VIP hostů se totiž zúčastnilo předminulý víkend společenské akce, kde bylo podmínkou vstupu plné očkování. Přesto mělo následně pozitivní test 72 hostů této galavečeře.

Na akci se nakazili také lidé z týmů viceprezidentky a první dámy. V Bílém domě se zatím nemění programy nejvyšších činitelů země – včetně prezidenta Joea Bidena, který na začátku dubna dostal už druhou dodatečnou očkovací dávku.

Covid se ale nešíří jen v hlavním městě. Starosta New Yorku Eric Adams v úterý nemohl dorazit do Brooklynu, kde při útoku v metru utrpěly zranění desítky lidí. Obyvatele města oslovil nahraným vzkazem na sociální síti. Pozitivní test měl totiž v neděli. Kromě zastřeného hlasu nepociťuje žádné potíže – i tak musel do izolace a zrušil veškerý svůj program na celý týden.