Špionážní software i krádež dat. Konflikt mezi Izraelem a Hamásem se odehrává i v kyberprostoru

Události: Válka v kyberprostoru (zdroj: ČT24)

Kromě viditelné války mezi Izraelem a islamisty se vede i jiný konflikt – v kybernetickém prostoru. V pátek varovaly úřady Izraelce, aby nepřijímali hovory přes WhatsApp z neznámých čísel.

„Před pár dny začali mnozí Izraelci hlásit, že jim volají neznámá telefonní čísla z různých států, přičemž volající pak zavěsil. Patrně tu je snaha vyvolávat strach nebo úzkost,“ vysvětluje ředitel Institutu pro kybernetický výzkum Tal Pavel.

Může jít ale i o pokus o hacknutí mobilů. Tal Pavel sám obdržel podobný hovor z Indonésie. Hnutí Hamás už před třemi lety zkoušelo primitivní, ale občas účinnou metodu. Fiktivní dívky navazovaly na sociálních sítích známosti s izraelskými vojáky. 

„Byl to pokus Hamásu, jak obelstít izraelské vojáky, aby si do mobilů stáhli malware, který by pak umožnil Hamásu získávat zpravodajské informace,“ uvedl tehdejší mluvčí izraelské armády Jonathan Conricus.

Skrz odposlechy mobilů a sledování jejich polohy by totiž Hamás věděl, kam míří izraelské jednotky. Společnosti Google a Waze teď i kvůli tomu přestaly v Izraeli zobrazovat data o intenzitě dopravy. Například zácpa na silnici poblíž hranic znamená, že tam někde se přesouvá armáda. Kromě kybernetického boje vede Hamás proti Izraeli informační válku, ve které už začal využívat umělou inteligenci.

Fotky obětí generované umělou inteligencí

„Při sledování palestinských a hamásovských kanálů na síti Telegram jsem narazil na několik fotek obětí v Gaze, u kterých je vidět, že jsou kompletně vygenerovány za pomoci umělé inteligence,“ podotýká Pavel.  

Spojencem Hamásu je Írán. Letos v březnu Izrael označil Íránce za pachatele velkého počítačového útoku na technickou univerzitu v Haifě a 21. října vyzvala národní kybernetická centrála několik izraelských nemocnic, aby se dočasně zcela odpojily od internetu.

Co se týče takzvané kritické infrastruktury, zásadní je mezinárodní letiště v Tel Avivu, které je jednou z hlavních spojnic židovského státu se světem. Izrael zde údajně používá prostředky elektronické obrany. Ruší signál GPS a zkresluje polohu letadel tak, aby zmátl nepřátelské drony a řízené střely.