Španělský premiér chtěl vyvoláním voleb posílit, hrozí mu ale ztráta většiny. V době předsednictví EU

Horizont ČT24: Situace ve španělské politice (zdroj: ČT24)

Už za čtrnáct dní se ve Španělsku uskuteční předčasné volby, rozhodl o nich premiér Pedro Sánchez. Průzkumy přitom jeho socialistům velké šance nedávají, v případě jejich prohry by padla vláda během předsednictví v Evropské radě. K moci by se vůbec poprvé od smrti diktátora Franca mohla s lidovci dostat také krajní pravice.

O Sánchezovi se říká, že rád riskuje a je mistr kompromisů. Po propadu strany PSOE v květnových regionálních a komunálních volbách Španěly vyzval, aby o jeho vládě rozhodli dřív. Navíc v době, kdy Španělsko předsedá Evropské unii. Tento krok údajně zaskočil i jeho spolustraníky.

„Jako předseda vlády přebírám odpovědnost za výsledky. Myslím, že na ně musím reagovat a nabídnout náš demokratický mandát vůli lidu,“ prohlásil premiér Sánchez.

Jenže předvolební průzkumy zatím favorizují opoziční lidovce, kteří slibují snížit daně. Právě oni v květnu převálcovali socialisty a na desítkách radnic se spojili s krajně pravicovou stranou Vox. Podobný scénář je možný i po 23. červenci.  

„Použití termínu krajní pravice se asi hodí nejlépe, protože neříká, co ta strana je, ale kde stojí. Je pravda, že napravo od Voxu v současné španělské politice žádná relevantní strana není,“ vysvětlil politolog Vít Hloušek z Mezinárodního politologického ústavu. S někdy používaným termínem „extrémní pravice“ nesouhlasí, přesnější mu přijde „radikální pravice“.

Působení strany Vox

Strana Vox předsedy Santiaga Abascala se poprvé dostala do španělského parlamentu v roce 2019. Pro mnohé voliče se stala odpovědí na katalánský separatismus, protože jasně odmítá právo jakékoliv skupiny odtrhnut kus země. „Levice bude vyjednávat s teroristy, separatisty, kteří chtějí zničit naši zemi, zahrávat si s daněmi, svobodou, našimi dětmi, tedy jestli potrat ano, či ne,“ míní volička Voxu Ana Pedroza.

„Znamenalo by to vrátit se o padesát až šedesát let zpět do doby, kdy tu vládl diktátor, který si dělal, co se mu zlíbilo,“ řekl volič španělských socialistů Carlos Pérez.

Vox odmítá, aby se odstraňovaly symboly Frankovy diktatury, jako jsou generálovy ostatky. Strana před čtyřmi lety odmítla podepsat deklaraci všech stran odsuzující domácí násilí. Kontroverzními výroky svých členů se podle některých politologů mohla inspirovat u Donalda Trumpa.

„S postupem času jsou (kontroverzní výroky) pro stále větší část společnosti přípustné, normální. Musíte je jen stále opakovat a trvat na nich,“ prohlásil akademik Nigel Townson z Universidad Complutense v Madridu.