Slovensko kvůli nelegální migraci zvýšilo ochranu hranic s Maďarskem

Slovensko v pondělí kvůli nelegální migraci zvýšilo ochranu svých hranic s Maďarskem, řekli večer na hraničním přechodu Čunovo/Rajka na okraji Bratislavy premiér Robert Fico a ministr vnitra Matúš Šutaj Eštok. Z jejich vyjádření vyplynulo, že policie či vojáci nebyli nasazeni na celou 655 kilometrů dlouhou slovensko-maďarskou hranici, ale do lokalit, které využívají migranti pro přechod z Maďarska na Slovensko. Česko podle Fica zapůjčilo Slovensku techniku, která slouží k odhalovaní pohybu lidí ve tmě.

Fico, který se stal premiérem minulý týden po vítězství své strany Smer – Sociálna demokracia v zářijových předčasných parlamentních volbách, už dříve ohlašoval potřebu tvrdého postupu vůči běžencům.

Jde o demonstraci síly, zdůraznil premiér

„Tato demonstrace síly včetně použití všech možných prostředků, dronů, aut, psů, má dát jasně najevo každému, že Slovensko je připraveno a bude chránit své území před nelegální migrací. Každý jeden nelegální migrant, který se pokusí překročit hranici Slovenské republiky, bude zadržen,“ uvedl na hranicích s Maďarskem Fico, který o posílení ochrany hranic hovořil už odpoledne po schůzce s ministrem vnitra.

Podle Fica by do akce měly být nasazovány bezpečnostní složky v závislosti na pohybu skupin běženců a další policejní a armádní síly budou v záloze s cílem zabránit větší vlně nelegální migrace.

„Za deset měsíců v roce 2023 přišlo na území Slovenska 46 tisíc nelegálních migrantů. Ministerstvo vnitra ve spolupráci s ozbrojenými silami nasadí poměrně velkou živou sílu a techniku prakticky na celé zelené hranici s Maďarskem,“ řekl Fico.

Šutaj Eštok dodal, že nelegální migrace na Slovensko se letos zvýšila o více než 700 procent a že očekává její další „velkou vlnu“.

Rizikem je konflikt v Pásmu Gazy, soudí Fico

Za bezpečnostní riziko pro Slovensko označil Fico konflikt v Pásmu Gazy, které Izrael v odvetě za předchozí útoky teroristického hnutí Hamás ostřeluje a vede v něm i pozemní operace.

„Nelegální migrace, pokud nebude pod kontrolou, může způsobit příchod závadových osob napojených na teroristické struktury,“ řekl Fico.

Kontroly už zavedly Česko, Polsko a Rakousko

Bývalá slovenská vláda na začátku října zavedla namátkové kontroly na hraničních přechodech s Maďarskem, odkud na Slovensko proudí migranti ve snaze pokračovat dále do západní Evropy.

Učinila tak v reakci na podobný krok, který vůči Slovensku zavedly Česko, Polsko a Rakousko. Uzavření celé 655 kilometrů dlouhé slovensko-maďarské hranice předchozí vedení slovenské policie, které Šutaj Eštok odvolal, označovalo za nemožné kvůli nedostatku personálu a techniky.