Slovensko eviduje za půlku letoška více migrantů bez povolení než za celý loňský rok

Studio ČT24: Slovensko eviduje nárůst nelegální migrace (zdroj: ČT24)

Slovenská policie uvedla, že za první polovinu letošního roku zachytila na slovenském území téměř 11 tisíc migrantů, kteří do země přišli nelegálně. To je o několik desítek více než za celý loňský rok a skoro jedenáctkrát více než za první pololetí roku 2022. V drtivé většině se jednalo o lidi ze Sýrie, pro které je Slovensko tranzitní zemí na cestě dále na sever a západ Evropy.

Celkem slovenská policie zaregistrovala od začátku roku do konce června 10 902 migrantů bez povolení ke vstupu do země. „Téměř 96 procent tvoří Syřané,“ uvedla policie. V prvním pololetí loňského roku policie odhalila na území Slovenska 1073 cizinců bez patřičných dokladů.

Slovensko leží na takzvané západobalkánské migrační trase, migranti do země přichází především z Maďarska. „Přicházející cizinci u nás nežádají o azyl, protože odmítají zůstat na území Slovenska a snaží se dostat do zemí v západní Evropě,“ uvedla policie s tím, že chtějí odejít hlavně do Rakouska, Německa či Nizozemska.

Odkud migranti jsou, je podle zahraničního zpravodaje ČT Jana Šilhana důležité pro návratovou politiku. „Pokud občan ze Sýrie přejde hranice Shengenského prostoru, členský stát EU nemá, jak ho legálně proti jeho vůli vyhostit, protože Sýrie patří na seznam států zatížených vojenskými konflikty,“ vysvětlil.

Nárůst vrcholil v červnu

Nárůst migrantů podle něj souvisí se změnou počasí, nejvíce jich přišlo v červnu, asi 700. Počet zadržených uprchlíků může být způsoben také zlepšením práce cizinecké policie. 

Šilhan upozornil, že na cestu do Evropy takzvanou balkánskou trasou se vydává více žen než dříve. „V minulých letech to byli typicky muži. Souvisí to podle slovenských úřadů se sjednocováním rodin.“

Situace v Česku

Podle prohlášení českého ministra vnitra Víta Rakušana (STAN) je situace na česko-slovenském pohraničí stabilizovaná, a není proto nutné zpřísnit režim na hranici se Slovenskem, jak se stalo v loňském roce, kdy Praha k nelibosti Bratislavy zavedla stálé hraniční kontroly. Následně kontroly na hranici zavedlo i Rakousko.

V Česku bylo od ledna do 15. června zjištěno 698 nelegálně přejíždějících migrantů, z toho 546 osob přešlo přes pozemní hranici se Slovenskem.