Šetření poškozeného plynovodu a kabelu v Baltském moři se zaměřuje na čínskou loď a ruský tanker

Události: Incidenty v Baltském moři (zdroj: ČT24)

Helsinky se ve vyšetřování případu poškozeného finsko-estonského plynovodu na dně Baltského moře soustředí na čínskou kontejnerovou loď. Ta se měla pohybovat v době incidentu v jeho blízkosti. Únik plynu na začátku října způsobil podle vyšetřovatelů vnější zásah. Plavidlo s vlajkou Hongkongu se mělo pohybovat i v blízkosti poškozeného telekomunikačního kabelu mezi Švédskem a Tallinem. V obou případech zaznamenaly radary také ruský ropný tanker.

Čtyřicet kilometrů severně od estonského přístavu Paldiski se v blízkosti plynovodu Balticconnector zdržovalo před dvěma týdny pět plavidel.

„Zjistili jsme také, že v oblasti v tu chvíli byla jedna loď s vlajkou Ruské federace a další s vlajkou Hongkongu,“ říká estonská státní prokurátorka Triinu Olevová.

Přesně šlo o čínskou kontejnerovou loď NewNew Polar Bear a ruské plavidlo na jaderný pohon Sevmorput. Vyšetřovatelé se na ně zaměřili, protože jako jediné pluly také v blízkosti dalšího incidentu, poškozeného kabelu mezi Švédskem a Estonskem.

„Můžeme říct, že k poničení došlo v podobnou chvíli a nedaleko dříve hlášeného poškození plynovodu mezi Estonskem a Finskem,“ uvádí švédský ministr obrany Carl-Oskar Bohlin.

Neobvyklý pokles tlaku u obousměrného plynovodu zaznamenal finský provozovatel v neděli 8. října. Poškozený byl i paralelní telekomunikační kabel. Úřady to vyšetřují jako sabotáž. Finští vyšetřovatelé našli na mořském dně těžký předmět. Spekuluje se o kotvě. „V tuto chvíli nemáme žádné informace, že by škodu způsobil výbuch. Šlo o mechanickou silu,“ podotýká hlavní vyšetřovatel ve Finsku Risto Lohi.

Místo poškození plynovodu
Zdroj: ČT

Vyřazené plynovody Nord Stream

Oba incidenty vyvolaly obavy o bezpečnost dodávek energie v severní části Evropy. NATO posílilo společné hlídky v Baltském moři. „Pokud se prokáže, že šlo o úmyslný čin, útok na kritickou podmořskou infrastrukturu spojenců, pak by šlo o velmi závažný incident, na který by NATO odhodlaně a jednotně odpovědělo,“ varoval generální tajemník NATO Jens Stoltenberg.

Před rokem výbuchy trhaviny vyřadily plynovody Nord Stream 1 a 2. Kdo za tím stojí, stále není jasné. Stoupající napětí odhalilo i společné vyšetřování severských veřejnoprávních stanic. Zjistilo, že severská moře v okolí strategických podmořských zařízení křižují plavidla ruského námořnictva maskovaná jako rybářské lodi.