Seniorky z Prahy uspořádaly sbírku pro Izrael. Bez větších zkušeností a kampaně vybraly téměř 900 tisíc korun

Události: Česká sbírka na pomoc Izraeli (zdroj: ČT24)

Krátce po útoku teroristů z Hamásu 7. října začaly v Česku vznikat sbírky převážně na podporu židovského státu, jednu z prvních založily dvě seniorky z Prahy. Jejich cílem bylo vybrat 250 tisíc korun, za měsíc ale vybraly více než trojnásobek.

Izrael navštívila Hana Frištenská Štarková nesčetněkrát. Útok teroristů z Hamásu ze 7. října vnímala jako „krutý, náhlý a plný nenávisti“, se svou kamarádkou Zuzanou Wirthovou se proto tři dny po útoku rozhodla založit sbírku SOS Izrael.

Bez větších zkušeností a bez kampaně vybraly téměř 900 tisíc korun, příspěvky poslalo na tři sta dárců, převážně anonymně. „Od jmenovitých dárců jsme dostali krásné vzkazy, takové jako ‚nemyslete si, že lidi v Evropě nejsou na vaší straně‘,“ shrnují své zkušenosti.

Události, komentáře: Nečekaně úspěšná sbírka na obnovu kibucu v Izraeli (zdroj: ČT24)

Devadesáti tisíci korunami přispěl i Lukáš Klement, Izrael se rozhodl podpořit speciální cyklojízdou. Ta vedla přes Česko, Rakousko, Polsko a Německo. Právě trasa, která v součtu měřila tři tisíce kilometrů, vytvořila na mapě symbolicky Davidovu hvězdu. „Sednul jsem si k počítači, dal jsem k sobě dva trojúhelníky a začal plánovat,“ přibližuje.

O jeho jízdě informovala i izraelská média. Prostředky, které během cesty vybral, pak putovaly na několik konkrétních projektů.

Adresná pomoc

Veřejnou sbírku okamžitě po 7. říjnu vyhlásili například obyvatelé kibucu Kfar Aza a jejich blízcí, snaží se o obnovu regionu. Potřeba peněz tam bude podle místních obrovská – dva měsíce po útocích je totiž vesnice stále v troskách. Žilo v ní sedm set obyvatel.

„Domníváme se, že ony dámy z České republiky, stejně jako dárci z mnoha dalších zemí celého světa, vykonaly něco pozoruhodného,“ ocenil sbírku ředitel nadace Kfar Aza Alon Futerman. Doplnil, že cíl sbírky – zhruba třicet milionů šekelů (v přepočtu asi 600 milionů korun) – mají splněný zhruba na třicet procent. I proto tamní obyvatelé oceňují každou pomoc.

Přeživší z kibucu teď žijí v hotelovém komplexu u Tel Avivu, zatímco mezi jejich původními domy operuje izraelská armáda a ve vzduchu je cítit kouř a střelný prach z nedaleké Gazy.

Peníze od dárců, včetně těch z Česka, pomůžou k tomu, aby Kfar Aza znovu ožila. Obnova však podle odhadů nebude okamžitá, rekonstrukce by měla zabrat tři roky.