Šéf britské diplomacie chce evropskou misi, která ochrání Hormuzský průliv. Zadržení tankeru Íránem označil za pirátství

Šéf britské diplomacie Jeremy Hunt vyzval Teherán, aby okamžitě propustil britský tanker Stena Impero. Pokud se Írán vydá na tuto „nebezpečnou cestu“, Západ navýší svou vojenskou přítomnost na Blízkém východě, varoval. Hunt chce vytvořit evropskou misi na ochranu plavby Hormuzským průlivem. Plavidlo zadržely v pátek revoluční gardy v Hormuzském průlivu. Podle Londýna tím porušily námořní právo. Mluvčí íránské vlády naopak trvá na tom, že zásah byl zákonný. Hunt ale zdůraznil, že pokud jde o svobodu plavby, kompromisy nepřicházejí v úvahu.

Hunt označil krok Íránu za „státní pirátství“. „Podle mezinárodního práva Írán neměl právo zamezit lodi v plavbě – a už vůbec ne vstoupit na palubu,“ konstatoval ministr zahraničí s tím, že pokud jde o svobodu plavby, kompromisy nepřicházejí v úvahu.

„Budeme usilovat o to dát dohromady Evropou vedenou misi a zajistit bezpečnou plavbu v regionu,“ prohlásil dále Hunt. Podobné plány mají už Spojené státy, Hunt s nimi chce návrhy prodiskutovat. 

Íránský ministr zahraničí Mohammad Džavád Zaríf varoval Západ před „vyvoláním konfliktu“. Írán podle něj nechce žádnou konfrontaci a opatření, která vůči lodi podnikl, byla naplněním mezinárodního práva, nikoli odplatou za předchozí britské zadržení íránského tankeru u
Gibraltaru.

„Vyvolat konflikt je jednoduché, ukončit ho může být nemožné,“ prohlásil Zaríf. „Je důležité, aby si všichni uvědomili… je důležité, aby Boris Johnson pochopil, že Írán nechce konfrontaci,“ dodal ministr s odkazem na bývalého ministra zahraničí, který bude v úterý nejspíš zvolen šéfem britských konzervativců, a stane se tak příštím premiérem. „Írán chce mít normální vztahy založené na vzájemném respektu,“ doplnil Zaríf.

Zpravodaj ČT Vostal k britsko-íránské roztržce (zdroj: ČT24)

„Loď byla zadržena pod chybnou a nelegální záminkou, Íránci by měli ji i posádku okamžitě propustit. Nechceme střet s Íránem, ale zadržet loď, která se věnuje legitimnímu obchodu na mezinárodně uznávané trase, je nepřijatelné a vytváří to velké napětí,“ sdělil už dříve mluvčí Theresy Mayové.

Britská premiérka vede jednání výboru pro krizové situace COBRA. Mluvčí Mayové ke schůzce poznamenal, že se hovořilo o možnosti ujistit uživatele obchodní trasy o jejím monitorování.

Plavidlo Stena Impero plulo pod britskou vlajkou a je majetkem švédského rejdařství Stena Bulk. Írán tvrdí, že tanker porušil mezinárodní námořní právo. Íránský vládní mluvčí prohlásil, že zadržení lodě je legální opatření, které bylo nezbytné k „zajištění regionální bezpečnosti“. 

Členové posádky jsou v pořádku, ujišťuje Teherán

Na palubě tankeru byla třiadvacetičlenná posádka, v níž většinu tvoří Indové. Podle prohlášení íránského velvyslanectví v Indii jsou všichni členové posádky v pořádku a stále se nacházejí na palubě. Íránci zveřejnili i několik fotografií posádky.

Loď zadrželi několik hodin poté, co nejvyšší soud Gibraltaru rozhodl prodloužit o dalších 30 dní termín pro zadržení íránského tankeru Grace 1. Ten je u Gibraltaru od 4. července kvůli podezření, že vezl ropu do Sýrie, což Evropská unie považuje za porušení svých sankcí proti syrskému režimu. 

Britský ministr zahraničí Jeremy Hunt o víkendu prohlásil, že reakce Británie na zadržení Steny Impero bude uvážlivá, ale rozhodná. „Včerejší (páteční) události v Perském zálivu znepokojivě naznačují, že když Gibraltar v souladu s právem zadržel ropu směřující do Sýrie, tak Írán si pak možná zvolil nebezpečnou cestu nezákonného a destabilizačního chování,“ napsal Hunt na Twitteru.

Kvůli napětí posílají USA do regionu své vojáky a rakety

V Hormuzském průlivu v posledních týdnech roste napětí poté, co Spojené státy vypověděly dohodu o kontrole íránského jaderného programu a zavedly proti Íránu sankce.

Kromě zadržení íránského tankeru u britského zámořského území Gibraltaru situaci zhoršilo také vyslání amerických posil a bojových letadel do Perského zálivu, několik incidentů se zapálenými tankery, z nichž USA obvinily Írán, a červnové sestřelení amerického bezpilotního letounu Teheránem. Írán tvrdí, že dron byl nad jeho územím.

Agentura Reuters uvedla, že Spojené státy posílají vojenskou jednotku s raketami Patriot do Saúdské Arábie. Přední činitel Pentagonu zase agentuře AP sdělil, že na leteckou základnu jižně od saúdské metropole Rijádu už dorazili američtí vojáci spolu se systémem protiletecké obrany Patriot. Kontingent má připravit podmínky pro rozmístění letadel a 500 vojáků do konce léta. Podle serveru BBC má ze základny operovat letka „neviditelných“ stíhaček F-22.

Pentagon už v červnu oznámil, že vyšle na Blízký východ tisíc vojáků, až dosud však neuvedl, kde budou jednotky rozmístěny.

Hormuzský průliv jako strategické místo
Zdroj: News.com/Wikipedia.org/ABC