Sánchez se dohodl s katalánskými separatisty. Podpoří jeho vládu výměnou za amnestii

Španělský premiér Pedro Sánchez uzavřel dohodu s katalánskou separatistickou stranou Junts, a v parlamentu si tak definitivně zajistil dostatečnou podporu pro schválení své vlády, potvrdili zástupci Španělské socialistické dělnické strany (PSOE). Už minulý týden se Sánchez domluvil i s Republikánskou levicí Katalánska (ERC). Separatisty získal na svou stranu slibem, že předloží zákon o amnestii, která se má týkat lidí stíhaných za svou činnost na podporu katalánské nezávislosti.

Předpokládá se, že parlament by mohl už příští týden hlasovat o vyslovení důvěry nové vládě. Ruku by pro ni díky dohodám o podpoře mělo zvednout 178 zákonodárců, tedy těsná většina z 350 poslanců.

Jednání se stranou Junts vedli španělští socialisté v Bruselu, kde pobývá vůdce katalánské strany a bývalý katalánský premiér Carles Puigdemont. Ten utekl před španělskou spravedlností do Belgie po referendu o nezávislosti Katalánska z roku 2017. Za jeho uspořádání v rozporu s ústavou pak soudy několika ministrům Puigdemontovy vlády a dalším politikům udělily dlouholeté tresty vězení za vzpouru. Na svobodu vyšli v roce 2021, když jim Sánchezova vláda udělila milost.

Zákon o amnestii, který se chystá Sánchez předložit parlamentu, ostře kritizují zástupci španělské pravice. Tento týden se kvůli němu uskutečnilo několik demonstrací.

Červencové parlamentní volby vyhráli ve Španělsku opoziční lidovci. Jejich šéf Alberto Núňez Feijóo ale nedokázal pro svůj kabinet získat dostatečnou podporu. Král Filip VI. pak pověřil sestavením vlády Sáncheze, který chce vládnout s podporou levicové aliance Sumar a také baskických a katalánských stran.

Atentát na opozičního politika

Bývalý šéf katalánské buňky opoziční Lidové strany (PP) Alejo Vidal-Quadras byl ve čtvrtek v Madridu postřelen do obličeje, uvedla agentura Reuters s odvoláním na policii. Došlo k tomu ve čtvrti Salamanca v centru Madridu kolem půl druhé odpoledne.

Zraněný muž byl ve vážném stavu, ale při vědomí převezen do nemocnice. Motiv útoku policie vyšetřuje. Podle informací španělského tisku policie nejdříve případ svěřila kriminálnímu útvaru. Po výpovědi politika se však do vyšetřování zapojili i specialisté na terorismus. Podle zdroje policie, který cituje agentura EFE, byl útočník zřejmě profesionál.

Vidal-Quadras byl dlouholetým členem lidovců, které reprezentoval rovněž v Evropském parlamentu. V roce 2014 přestoupil do krajně pravicové strany Vox, kterou podle AP pomáhal spoluzakládat, i tu ale opustil krátce po neúspěšném pokusu dostat se na její kandidátce do europarlamentu. Podle španělského tisku se někdejší politik domnívá, že útok na něj souvisí s jeho aktivitou ve prospěch íránské opoziční a exilové organizace Národní rada odporu (NCRI). Ta vydala podle agentury EFE prohlášení, ve kterém odsoudila „teroristický zločin“ proti španělskému představiteli.

Útočník postřelil někdejšího lídra katalánských lidovců (zdroj: ČT24)