Rusové zaútočili na energetickou infastrukturu. Poškodili největší vodní elektrárnu na Ukrajině

Rusko v noci na pátek podniklo rozsáhlý vzdušný úder na ukrajinský energetický sektor, jde o jeden z největších takových útoků v poslední době, informoval ukrajinský ministr energetiky Herman Haluščenko. Na některých místech jsou přerušené dodávky proudu. Rusové udeřili i na Dněperskou vodní elektrárnu (DniproHES). Rusko na Ukrajinu zaútočilo pomocí více než šedesáti dronů a téměř devadesáti střel, uvedl ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Pět lidí zemřelo.

„Bohužel byla zasažena i největší ukrajinská vodní elektrárna DniproHES,“ sdělila ukrajinská státní společnost Ukrhidroenerho. V zařízení podle ní vypukl požár, se kterým bojovali hasiči. „Protržení (hráze přehrady) nehrozí. Situace na přehradě je pod kontrolou,“ dodala firma. Místní úřady uvedly, že útok zasáhl i trolejbus s pracovníky elektrárny.

Ředitel společnosti Ukrhidroenerho Ihor Syrota Rádiu Svoboda řekl, že není jasné, zda bude možné v jednom ze dvou energetických bloků vodní elektrárny obnovit provoz. Poškozena je i hráz, píše server Ukrajinska pravda. Ukrajinská prokuratura uvedla, že Rusko v noci zasáhlo elektrárnu DniproHES osmkrát.

Události: Ruské vzdušné údery na ukrajinskou energetiku (zdroj: ČT 24)

Ukrajinští energetici po několika hodinách obnovili hlavní vnější napájení Záporožské jaderné elektrárny, oznámila v pátek dopoledne ukrajinská společnost Enerhoatom. Generální ředitel Mezinárodní agentury pro atomovou energii (MAAE) Rafael Grossi po útoku uvedl, že jaderná elektrárna přišla o připojení k hlavnímu vysokonapěťovému vedení, ale fungovalo záložní napájení.

Ruskem dosazené vedení původně tvrdilo, že jedno ze dvou vysokonapěťových vedení, která zásobují Záporožskou jadernou elektrárnu elektřinou, je mimo provoz. Ruskojazyčný server BBC napsal, že za výpadek může ruské ostřelování.

Haluščenko obvinil Moskvu z nové snahy způsobit Ukrajině „rozsáhlé selhání energetického systému“. Podle něj Rusové zasáhli například výrobní zařízení nebo distribuční systémy v různých oblastech, proto dochází k výpadkům v dodávkách elektrického proudu. Energetici pracují na jejich obnovení. Společnost Ukrenerho později podle Reuters oznámila, že sousední Polsko, Rumunsko a Slovensko poskytují ukrajinské energetické síti nouzovou pomoc.

Bez elektřiny se ocitl jeden milion lidí. „Ukrajinský premiér Denis Šmyhal kolem čtvrté hodiny odpoledne informoval, že bude potřeba minimálně čtyřiadvacet hodin na to, aby se dodávky elektřiny povedlo obnovit po celé zemi. Práce na opravách probíhají ve třech fázích. Zaměřují se na kritickou infrastrukturu, aby byly obnoveny dodávky vody a tepla. V druhé fázi se zaměří na samotné obyvatele a potom na průmyslovou infrastrukturu a průmyslové objekty,“ řekla v Událostech zpravodajka ČT na Ukrajině Darja Stomatová.

Ukrajinská protivzdušná obrana v noci na pátek sestřelila 92 ze 151 ruských střel a dronů, oznámil velitel ukrajinského letectva Mykola Oleščuk. Počet obětí nočních ruských úderů stoupl na pět, napsala kolem poledne AFP. V Záporoží jsou hlášeni tři zabití, ukrajinský ministr vnitra Ihor Klymenko dříve informoval o dvou mrtvých ve městě Chmelnyckyj. Další lidé jsou zranění nebo pohřešovaní.

Zpravodajka ČT Stomatová o situaci na Ukrajině (22. března 2024) (zdroj: ČT24)

Ostřelování ukrajinských měst

Šéf Ukrenerho Volodymyr Kudryckyj uvedl, že Rusové útočili na tepelné i vodní elektrárny a na hlavní rozvodny na různých místech země. V Charkově je rozsah škod větší než v jiných regionech, podotkl. Druhé největší ukrajinské město je podle médií „prakticky bez elektřiny“ a podle starosty Ihora Terechova tam nefungují semafory. Už dříve z něj byly hlášeny i problémy s dodávkami vody.

„Charkov je pod palbou. Buďte opatrní,“ vyzval tamní občany starosta Ihor Terechov, podle něhož exploze ve druhém největším ukrajinském městě způsobily několik požárů. Kvůli výpadkům elektrické sítě má město potíže i se zásobováním pitnou vodou.

„Předběžně bylo zničeno sedm domů a 35 jich bylo poškozeno. Jsou zranění,“ napsal na Telegramu šéf vojenské správy v Záporožské oblasti Ivan Fedorov, podle něhož Rusové na Záporoží zaútočili dvanácti raketami.

Ve městě Kryvyj Rih byla rovněž zasažena zařízení kritické infrastruktury. Pod ruským útokem se ocitla Záporožská, Chmelnycká, Oděská, Dněpropetrovská, Poltavská, Mykolajivská, Vinnycká, Lvovská a Ivano-Frankivská oblast.

Pokud Ukrajina musí používat svoji protivzdušnou obranu na ochranu kritické infrastruktury, tak ji nemůže nasadit u svých bojových jednotek. Ruské letectvo kvůli tomu může operovat blíž fronty, vysvětlil Michal Smetana z Institutu mezinárodních studií. „Nelze očekávat, že by s koncem zimy tyto útoky zcela přestaly,“ dodal.

Ředitel Centra pro výzkum míru Michal Smetana o rozsáhlém ruském útoku na ukrajinu (zdroj: ČT24)