Rusové poslali na Charkov rakety. Okupanti postupují u Kupjansku, přiznal Kyjev

Ruské síly v noci na neděli útočily na ukrajinská města Charkov a Záporoží. V centru Charkova se ozývaly výbuchy, napsal list Ukrajinska pravda. Rusové podle místních ukrajinských představitelů použili celkem čtyři rakety S-300. V některých částech Záporoží na jihovýchodě země kvůli útokům přestala fungovat elektřina. V Charkovské oblasti zemřel jeden člověk a další utrpěl zranění, sedm lidí bylo zraněno v Záporožské oblasti. Kyjev později během dne připustil, že Rusům se daří postupovat na východě země směrem na Kupjansk, naopak u Bachmutu mají dílčí úspěchy Ukrajinci. Večer pak Ukrajinci hlásili další sérii útoků na Charkov.

Rakety S-300 byly původně zkonstruovány k protivzdušné obraně, ale ve válce proti Ukrajině je Rusové nasadili i proti pozemním cílům, i když v takovém případě se nevyznačují přílišnou přesností.

Nejtěžší boje se podle nedělního hlášení ukrajinského generálního štábu stále odehrávají na východě země, především u měst Kupjansk, Lyman, Bachmut, Avdijivka a Marjinka. Za uplynulý den se ukrajinské a ruské jednotky v těchto oblastech střetly nejméně 39krát, uvádí Kyjev.

„Za posledních 24 hodin Rusko vypálilo na území Ukrajiny dva útočné drony íránské výroby Šáhed, dvě střely Kh-22 a dvě protiletadlové řízené střely,“ sdělil ukrajinský generální štáb. Nepřítel podle něj také provedl čtyřicet vzdušných úderů a 46krát pálil ze salvových raketometů.

Urputné boje o strategický Kupjansk

Ukrajinské síly se u Kupjansku brání postupu ruských jednotek, připustila odpoledne v příspěvku na Telegramu náměstkyně ukrajinského ministerstva obrany Hanna Maljarová. „Situace na východní frontě se poněkud zhoršila. Nepřítel dva dny za sebou aktivně postupuje ve směru na Kupjansk v Charkovské oblasti. Jsme v defenzivě. Odehrávají se tu urputné boje, pozice obou stran se dynamicky mění několikrát za den,“ uvedla Maljarová.

Kupjansk, který leží na řece Oskol zhruba čtyřicet kilometrů od hranic s Ruskem, je důležitým železničním uzlem. Ruská armáda ho dobyla krátce po začátku invaze loni v únoru a využívala ho na své zásobovací trase pro jednotky na východě Ukrajiny. Ukrajinské síly nad ním obnovily kontrolu loni v září a frontová linie se nyní nachází jen několik kilometrů východně od města.

Ukrajinské jednotky nyní podle Maljarové denně postupují jižně od města Bachmut v Doněcké oblasti, o který vede Kyjev a Moskva tvrdé boje už několik měsíců. „Na severním křídle se snažíme udržet obsazené pozice, nepřítel útočí,“ sdělila představitelka ministerstva obrany, podle které se obě strany vzájemně ostřelují i přímo ve městě.

Ukrajinci změnili taktiku, všímají si analytici

Americký Institut pro studium války (ISW) v nejnovější zprávě uvedl, že ukrajinská armáda upravila svou protiofenzivní strategii tak, aby minimalizovala ztráty. Podle listu The New York Times nejmenovaní američtí a evropští představitelé odhadují, že ruské síly zničily během prvních dvou týdnů protiofenzivy až pětinu ukrajinských zbraní dodaných Západem.

Míra ztrát ale klesla v následujících týdnech na deset procent díky změně strategie. The New York Times upozornil, že ukrajinská armáda se nyní více zaměřila na vyčerpání ruských sil dělostřelectvem a raketami dlouhého doletu namísto rozsáhlých útoků. Osvobozování území tak ovšem probíhá pomaleji, píše ISW.

„Ukrajincům se podařilo úspěšně vypořádat s velmi nepříznivou situací pro ofenzivu. Bojiště je dominováno obranou, kontrolováno bezpilotními prostředky, protivník má velmi dobrý přehled o tom, co se děje. Ve chvíli, kdy Rusko vybudovalo poměrně hluboké a dobře připravené obranné linie, bylo pro Ukrajince těžké postupovat rychle. S tím se dokázali vypořádat změnou taktiky,“ hodnotí Jan Ludvík z Pražského centra pro výzkum míru. 

Podle něj se ale může stát i to, že se Ukrajincům tímto způsobem nikdy nepodaří výrazný průlom a opotřebovací válka bude trvat ještě dlouho.

Ruský vládce Vladimir Putin v neděli prohlásil, že ukrajinská protiofenziva selhává. „Všechny pokusy nepřítele prorazit naši obranu… nebyly během celé ofenzivy úspěšné,“ uvedl Putin. „Naše jednotky se chovají hrdinsky, pro nepřítele nečekaně v některých oblastech samy přecházejí do útoku, zaujímají nejvýhodnější pozice,“ dodal šéf Kremlu.

Rusko tvrdí, že zničilo bezpilotní letouny nad Sevastopolem

Ruská agentura TASS uvedla, že Rusko v neděli brzy ráno zmařilo pokus ukrajinské armády zaútočit v oblasti Sevastopolu na Krymu. „Žádné objekty ve městě ani na vodní hladině nebyly poškozeny,“ tvrdí Moskvou dosazený gubernátor Sevastopolu Michail Razvožajev. Útok podle něj směřoval proti přístavu a dvěma čtvrtím města.

Podle ruského ministerstva obrany byly dva bezpilotní letouny sestřeleny nad Černým mořem ve velké vzdálenosti od pobřeží. Pět jich prý bylo zachyceno ruskými systémy pro elektronický boj. Zničeny údajně byly rovněž dva podvodní drony nalezené v severní části Černého moře.

Gubernátor ruské Bělgorodské oblasti Vjačeslav Gladkov v neděli obvinil ukrajinské síly z ostřelování města Šebekino poblíž ukrajinské hranice. Rakety Grad podle gubernátora zasáhly oblast místního trhu a poškodily jednu budovu a dvě auta. Při útoku zemřela podle Gladkova jedna žena, která jela na kole.

Zprávy z místa nebylo možné nezávisle ověřit, uvedla agentura Reuters.

Ukrajina se k útoku na Krym ani k situaci v Bělgorodské oblasti nevyjádřila. Kyjev prakticky nikdy nekomentuje útoky na cíle uvnitř Ruska nebo v Kremlem okupovaných částech Ukrajiny, poznamenává agentura Reuters. Rusko anektovalo ukrajinský poloostrov Krym v rozporu s mezinárodním právem v roce 2014.

Nynější plnohodnotná válka na Ukrajině, označovaná za nejkrvavější konflikt v Evropě od druhé světové války, v neděli pokračuje 508. dnem. Počet potvrzených civilních obětí války podle údajů OSN překročil devět tisíc, včetně více než pěti set dětí.