Rusko ničí ukrajinské elektrárny, hájí to narušením zbrojních podniků

Zprávy: Ukrajina se opět bránila ruskému ostřelování (zdroj: ČT24)

Ukrajina v noci opět čelila ruskému ostřelování. Bezpilotní letouny zasáhly obydlenou oblast v Charkově, výbuchy hlásilo i město Chmelnyckyj na západě země. Zemřeli dva lidé, protivzdušná obrana dle Kyjeva zlikvidovala osmnáct ze sedmadvaceti dronů a raket. Ruské údery za poslední dva týdny poškodily nebo zničily pět ze šesti elektráren firmy DTEK, která pokrývá asi čtvrtinu potřeb země.

Ruské rakety v noci na neděli opět mířily na cíle po celé Ukrajině. Šéf správy západoukrajinské Lvovské oblasti Maksym Kozyckyj informoval o zabitém muži při úderu střel nepřítele na stejné zařízení kritické infrastruktury, které se stalo cílem Rusů už minulou neděli a v pátek. O jaký objekt se jedná, neupřesnil. Poškozena je podle jeho slov administrativní budova.

Šéf Charkovské oblasti Oleh Syněhubov informoval o sérii ostřelování regionu a uvedl, že při ruském útoku zemřel v obci Borova devatenáctiletý muž a další sedmadvacetiletý civilista byl zraněn.

Moskva opět mluvila o českém raketometu

Protivzdušná obrana sestřelila devět ruských dronů Šáhed a devět raket s plochou drahou letu, prohlásilo tamní letectvo. Okupanti útočili celkem sedmadvaceti projektily, trosky sestřelených dronů způsobily dle armády výpadky proudu v několika obcích v Oděské oblasti, bez elektřiny se ocitlo na deset tisíc lidí, zastavily se tramvaje a trolejbusy.

Moskva později rozsáhlý útok na ukrajinské elektrárny a infrastrukturu potvrdila a prohlásila, že pomocí zbraní dlouhého dosahu „narušila provoz podniků obranného průmyslu“, které se zabývají výrobou a opravami zbraní, vojenské techniky a munice. Ruské ministerstvo obrany konstatovalo – stejně jako to dělá jindy – že „všechny cíle úderu byly splněny a určené objekty zasaženy“.

Ještě předtím Kreml prohlásil, že ruská protivzdušná obrana v neděli ráno nad Bělgorodskou oblastí zničila deset střel raketometu Vampire české výroby. Z útoku obvinila Kyjev. Podobná prohlášení bojujících stran nelze bezprostředně nezávisle ověřit.

Rusové cílí na elektrárny

Ruské ostřelování přišlo ve chvíli, kdy se ještě ani nepodařilo odstranit škody, které napáchaly nálety z minulých dní na energetické infrastruktuře.

Opravy zničených elektráren největší ukrajinské soukromé energetické společnosti DTEK mohou zabrat až osmnáct měsíců, oznámil šéf firmy Dmytro Sacharuk. Přiblížil, že ruské ataky z 22. a 29. března zasáhly produkci tepelných a vodních elektráren v téměř všech regionech a zničily distribuční zařízení.

„Abych byl konkrétní, pět ze šesti našich elektráren bylo vážně poškozeno, některé bloky byly zničené, některé byly z poloviny a více poškozené,“ shrnul s tím, že okupanti poškodili jak zařízení nutná pro výrobu elektřiny, tak pro její přenos do sítě. „Zjistili jsme, že osmdesát procent dostupné výrobní kapacity nyní nefunguje,“ konstatoval Sacharuk.

Jen na zařízení utrpěla společnost ztráty ve výši sedmi miliard korun, pokračoval. Loni firma podle Sacharuka utratila přes dvě a půl miliardy korun na obnovu deseti bloků zasažených ruskými útoky. Opět zničeny jsou nyní dvě třetiny.

Podle bezpečnostního analytika Otakara Foltýna způsobily ruské útoky letos na jaře už větší škody než předchozí vojenská kampaň z přelomu let 2022 a 2023.

„Je to dáno i tím, že Ukrajinci se rozhodují, jestli budou chránit civilní města, nebo jestli prostředky protivzdušné ochrany přesunou blíže k frontě, kde zase mohou chránit své obranné pozice, oni prostě těch prostředků mají málo a v minulých měsících zaznamenali poměrně úspěchy proti ruským letadlům, které shazovaly klouzavé pumy, ale na druhou stranu tím oslabili obranu zázemí,“ podotkl Foltýn s tím, že iniciativa na frontě je nyní primárně v rukou Rusů, i kvůli skryté mobilizaci a přechodu na válečnou výrobu.

Bezpečnostní expert Foltýn: Ukrajina potřebuje víc prostředků protivzdušné obrany (zdroj: ČT24)

Každý ví, co potřebujeme, řekl Zelenskyj

Prezident Volodymyr Zelenskyj opět vyzval spojence, aby poskytli systémy protivzdušné obrany.

„Ruští teroristé útočí tak odporným způsobem, aby vyvolali energetické krvácení Ukrajiny. Vyslali jsme všechny signály našim partnerům, s konkrétními požadavky každému, kdo má potřebné systémy protivzdušné obrany, každému, kdo má rakety. Amerika, Evropa, naši další partneři. Každý ví, co potřebujeme, každý ví, jak důležité je právě teď pomoci nám chránit se před těmito údery,“ prohlásil.

Současné protivzdušné obraně se sice daří velkou část raket i dronů ničit, několik jich ale vždy unikne – navíc zabíjejí i padající trosky. Podle ukrajinské armády také nepřítel stále častěji používá těžké řízené letecké pumy. Jednu takovou měl svrhnout například na příhraniční vesnici v Sumské oblasti, tedy mimo frontovou linii.