Rusko má druhý nejvyšší počet nakažených, Jižní Korea se potýká s druhou vlnou koronaviru

Hlavní události kolem koronaviru v úterý 12. května (zdroj: ČT)

Rusko má nově druhý nejvyšší počet evidovaných nakažených na světě, infikoval se i mluvčí prezidenta Putina. Potíže hlasí v Jižní Koreji. Po několika týdnech jednociferného nárůstu tam hlásí přes sto nových případů. Vztahují se k oblasti v Soulu, kde jsou noční kluby. Ve světě je dohromady registrováno přes 4,18 milionu případů nákazy, nemoci covid-19, kterou virus způsobuje, podlehlo 286 tisíc lidí.

On-line přenos

Šíření koronaviru - květen

  • 23:26

    Guvernér Louisiany John Bel Edwards prodloužil koronavirová opatření o další čtyři týdny. Ta původně přitom měla skončit tento pátek.

  • 23:23

    Dalším dvěma organizátorům Trumpova předvolebního mítinku v Tulse vyšel pozitivní test na koronavirus. Celkově jich je už osm. Informoval o tom britský deník The Guardian.

  • 19:02

    Ve Francii zaznamenali v minulých 24 hodinách 31 úmrtí s covidem-19. Denní počet zemřelých se tak už jedenáctý den za sebou drží pod stovkou.

  • Počet nakažených ve světě celkem překročil 4,1 milionu a počet úmrtí 280 tisíc.
  • V USA zemřelo kvůli koronaviru méně než devět set lidí, a to druhý den za sebou.
  • Rusko se nově zařadilo na druhou příčku z hlediska počtu nakažených na světě za Spojené státy.
  • Všichni cestovatelé, kteří od tohoto pátku přijedou do Španělska, musejí strávit 14 dní v karanténě. Zatím to bude povinnost do 24. května.
  • Italská vláda povolila regionům rychlejší uvolňování restrikcí. V některých oblastech se tak budou moci už v pondělí otevřít například restaurace, bary nebo kadeřnictví.

Jižní Korea hlásila několik dní v řadě nárůst infekce koronaviru pouze v jednotkách a vypadalo to na příběh se šťastným koncem. Jenže když se život začal vracet k normálu, hrozba se vrátila. Nákaza se rozšířila v Soulu ve čtvrti s nočními kluby. Země eviduje denní nárůst přes sto případů. Vláda využívá všech možností, aby vystopovala hosty i jejich kontatky. Už jich je přes 10 tisíc.

„K identifikaci využíváme informace z telekomunikačních stanic, transakcí kreditních karet a zkoumáme záznámy z pouličních kamer,“ říká člen jihokorejského krizového štábu Jun Te-ho.  Média identifikovala podniky navštívené prvním pacintem jako gay kluby. V konzervativní společnosti se lidé zdráhají přiznat orientaci kvůli diskriminaci. Když úřady nabídly anonymní testování, počet přihlášených se zdvojnásobil.

„Příští dva až tři dny budou kritické. Rozhodnou, jestli virus pronikl do Soulu. Pokud ano, pronikne do celé Jižní Koreje,“ komentuje situaci primátor hlavního města Pak Won-sun.

Rusko hlásí téměř 11 tisíc nových nákaz, nemocný je i mluvčí prezidenta

V Rusku přibylo za poslední den téměř jedenáct tisíc případů nákazy. Je to mírný pokles oproti pondělí, kdy země hlásila rekordních víc než jedenáct a půl tisíce nových případů. Celkem již Rusko eviduje přes 232 tisíc případů koronavirové infekce, což jej podle agentury Interfax řadí na druhou příčku z hlediska počtu nakažených na světě za Spojené státy.

Šéf Kremlu Vladimir Putin v pondělí oznámil, že od úterý končí období pracovního klidu zavedené v březnu kvůli šíření infekce. Zároveň začíná postupné uvolňování restrikcí.

Mezi významné ruské osobnosti, které se koronavirem SARS-CoV-2 už nakazily, se nově zařadil mluvčí ruského prezidenta Vladimira Putina. „Ano, léčím se,“ potvrdil Peskov na dotaz novinářů k původně neoficiální informaci o tom, že je rovněž infikovaný. Agentuře TASS sdělil, že naposledy byl s prezidentem v osobním kontaktu už více než před měsícem.

Agentuře Interfax Peskov upřesnil, že se léčí v nemocnici. Tato informace vyvolala otazník nad tím, jak dalece může být stav Peskova vážný. Nakažení, kteří nemají žádné symptomy nemoci, anebo jejichž průběh onemocnění je mírný, se totiž obvykle léčí doma.

obrázek
Zdroj: ČT24

Francie překonala Španělsko v počtu zemřelých s covidem-19

Ve Francii zemřelo s covidem-19 dalších 348 lidí. Celková bilance mrtvých od počátku pandemie tak vzrostla na 26 991, informovalo dnes místní ministerstvo zdravotnictví. Francie překonala celkovou bilanci Španělska.

Ve Španělsku za uplynulý den zemřelo 176 pacientů. Je to o pět desítek více než v pondělí, kdy však byl denní nárůst úmrtí nejnižší od 18. března. V zemi se také mírně zvýšil denní přírůstek nakažených. Přibylo jich 426, což je také o pět desítek více než o den dříve. Počet úmrtí je už čtvrtý den v řadě nižší než dvě stě.

Celkem v zemi zemřelo téměř 27 tisíc osob s chorobou covid-19. Celkový počet potvrzených případů nákazy se vyšplhal na víc než 228 tisíc, z toho se téměř 139 tisíc vyléčilo. Španělská vláda ale uvádí už několik týdnů pouze případy nákazy potvrzené testem PCR, podle serveru Worldometer se ve Španělsku potvrdilo zhruba o čtyřicet případů více. 

V pondělí polovina země vstoupila do další fáze uvolňování restrikcí, která mimo jiné umožňuje i otevření zahrádek a restaurací s poloviční obsazeností míst. Už před týdnem se otevřely malé obchody.

Španělská vláda nově požaduje, aby všichni cestovatelé, kteří od tohoto pátku do země přijedou, strávili 14 dní v karanténě. Zatím to bude povinnost do 24. května, do kdy v zemi platí nouzový stav. Ten však může parlament ještě prodloužit.

Italská vláda povolila regionům rychlejší uvolňování restrikcí. Reagovala tak na argumenty tamních vlád, podle kterých je leckde situace natolik příznivá, že by uvolňování mohlo přijít dřív. V některých oblastech se tak budou moci už v pondělí otevřít například restaurace, bary nebo kadeřnictví. Původně se měly třeba restaurace otevřít až 1. června.

Například na jihu země je počet nakažených ve srovnání se severem v podstatě mizivý. V Molise registrují od začátku epidemie 370 nakažených, v Kalábrii 1132 a v Basilicatě 385. V Lombardii na severu Itálie se naproti tomu infikovalo přes 81 tisíc lidí.

V Británii denní přírůstek oproti posledním dnům výrazně vzrostl

V Británii zemřelo s covidem-19 dalších 627 lidí. Celková bilance se vyšplhala na 32 692 mrtvých. Denní přírůstek oproti posledním dnům výrazně vzrostl.

Britský statistický úřad ONS nicméně oznámil, že k 1. květnu v Anglii a Walesu eviduje téměř 35 tisíc úmrtí spojovaných s covidem-19. Podle agentury Reuters to při započítání dat ze Skotska a Severního Irska znamená, že epidemie měla v zemi už 3. května více než 38 tisíc potvrzených či pravděpodobných obětí. Oficiální bilance se přitom dostala nad třicet tisíc mrtvých až minulý týden.

Britské ministerstvo zdravotnictví v pondělí večer hlásilo, že po pozitivním testu na koronavirus umřelo přes 32 tisíc lidí. Statistika ONS vychází z informací uvedených na úmrtních listech a zahrnuje i případy, u nichž diagnóza covidu-19 nebyla laboratorně potvrzena.

Ministerstvo zdravotnictví dlouho oznamovalo jen úmrtí z nemocnic. Od konce dubna už v oficiální statistice figurují i úmrtí v domovech důchodců a v domácnostech. Komentátoři ale vzhledem k rezervám ve stopování nákazy považují za směrodatný spíše rozdíl celkového počtu úmrtí oproti průměru z minulých roků. Ten nasvědčuje tomu, že kvůli epidemii už v zemi zemřelo přes padesát tisíc obyvatel.

Německo by brzy mohlo otevřít hranice

Spolková kancléřka Angela Merkelová při jednání s konzervativními poslanci uvedla, že Německo by brzy mohlo v součinnosti se sousedními zeměmi začít otvírat hranice. Stalo se tak potom, co v zemi roste tlak vedení vládní Křesťanskodemokratické unie (CDU), která by ráda hranice otevřela. 

Kancléřka dále sdělila poslancům, že Německo musí pomoci sousedním zemím v Evropské unii oživit po koronavirové krizi své ekonomiky. Pro Německo jako exportní zemi je důležité, aby se jeho partnerům v EU také dařilo dobře, řekla podle Reuters.

V Německu v pondělí přibylo 933 nových případů nákazy, což je téměř trojnásobek oproti nedělním 360 infikovaným. Značně vyšší je i denní nárůst počtu obětí; v pondělí zemřelo 116 lidí v porovnání s nedělními 22. Vyplývá to z bilance Institutu Roberta Kocha (RKI). 

Celkem již v Německu dosáhl počet nakažených víc než sto sedmdesáti a půl tisíce, přičemž přes sedm a půl tisíce zemřelo. Přes 147 tisíc pacientů už se uzdravilo. 

Podle RKI zatím není možné předpovědět, zda bude pokračovat klesající trend nových případů nákazy z posledního týdne či zda začne epidemie opět nabírat na síle.

USA: Podruhé pod devět set mrtvých

Spojené státy zaznamenaly do pondělních 20:30 místního času (úterních 02:30 SELČ) 830 úmrtí, o den dříve to bylo 776 úmrtí. Druhý den za sebou je tak denní bilance úmrtí nižší než devět set, vyplývá z dat Univerzity Johnse Hopkinse.

Denní bilance se v USA, které mají zhruba 328 milionů obyvatel, několik týdnů držela mezi tisícem a 2500 mrtvými. Dosud nejvyšší zaznamenaný počet úmrtí byl v polovině dubna, kdy zemřelo přes 3100 pacientů.

Spojené státy jsou zdaleka nejhůře postiženou zemí z hlediska počtu nakažených i počtu obětí. Ten v pondělí překročil hranici osmdesát tisíc mrtvých. Potvrzených případů nákazy je více než 1,34 milionu.

Pandemie zvedla popularitu světových lídrů, tvrdí americká agentura

Koronavirová pandemie navzdory desetitisícům úmrtí a drastickým ekonomickým důsledkům pomáhá světovým politickým lídrům zvýšit jejich popularitu mezi voliči. Informovala o tom po výsledcích svého průzkumu americká agentura Morning Consult. 

Vůbec nejvíce krize posílila australského premiéra Scotta Morrisona, ze situace ale vytěžil i kanadský premiér Justin Trudeau či německá kancléřka Angela Merkelová. Podle průzkumu desítce světových politiků vzrostla popularita v průměru o devět procent.

The Economist v této souvislosti připomíná jev, který politologové nazývají anglickým termínem „rally round the flag“ (semknutí kolem vlajky) a který popisuje situaci, kdy se občané během mezinárodních krizí postaví za své současné vůdce.

Tento fenomén se projevil například po útocích z 11. září 2001, během války o Falklandy v roce 1982 nebo během krize kolem amerických rukojmích v Teheránu v roce 1979. Ve všech těchto případech se kvůli vzedmuté vlně vlastenectví a méně slyšitelným hlasům opozice popularita tehdejších lídrů zvedla o desítky procent.

Brazílie: Další tisíce nakažených

Brazílie v pondělí zaznamenala 5632 nově potvrzených případů nákazy koronavirem a 396 úmrtí, oznámilo tamní ministerstvo zdravotnictví. Země s přibližně 210 miliony obyvatel má nyní přes 168 tisíc potvrzených případů nákazy a víc než jedenáct a půl tisíce úmrtí.

Brazílie minulý týden evidovala několik dní po sobě kolem deseti tisíc nových pacientů denně. Z hlášení úřadů však vyplývá tendence ke zpomalení šíření nákazy, poznamenala agentura Reuters.

V Latinské Americe skoro polovina potvrzených případů nákazy připadá právě na její největší zemi –⁠ Brazílii. Reálná čísla jsou však nejspíše vyšší, neboť země provádí málo testů, mnohem méně než řada ostatních zemí regionu.

Média a řada politiků kritizovaly prezidenta Jaira Bolsonara za zlehčování situace. Covid-19 Bolsonaro opakovaně označil za „chřipičku“ a ve snaze zachovat chod ekonomiky kritizoval opatření přijatá guvernéry států brazilské federace. Bolsonaro se v této věci neshodl ani s ministrem zdravotnictví, jehož minulý měsíc vyměnil. 

Čína ohlásila za pondělí oficiálně pouze jeden nový případ nákazy koronavirem, oproti 17 případům o den dříve. Nový případ představuje takzvanou dovezenou infekci, tedy nákaza postihla člověka, který do Číny přicestoval z ciziny. Celkový počet oficiálně potvrzených případů v Číně dosáhl téměř 83 tisíc, počet úmrtí přes čtyři a půl tisíce.