Ruská kapela kritizující válku unikla deportaci z Thajska do Moskvy. Kremlu nepohodlní umělci čelí v zahraničí zastrašování

Členům ruské rockové skupiny Bi-2, která kritizuje ruskou válku na Ukrajině, se vyhnula deportace z Thajska do Ruska, kde jim podle lidskoprávních organizací hrozí přísné tresty. Thajské úřady hudebníkům umožnily odletět do Izraele, jehož občanství někteří z nich mají. Členové skupiny byli zatčeni v letovisku Phuket – oficiálně za práci bez patřičného povolení. Zastrašování čelí v zahraničí i další ruští umělci, kteří zemi kvůli své kritice Kremlu opustili.

Hudebníci ze sedmičlenné kapely Bi-2, která byla založena na konci osmdesátých let v Bělorusku a od roku 1999 působila v Rusku, jsou známí svým odsouzením ruské invaze na Ukrajinu a od jejího zahájení koncertují pouze v zahraničí. Zpěvák Jegor Bortnik byl ruskými úřady označen za „zahraničního agenta“ poté, co na internetu kritizoval šéfa Kremlu Vladimira Putina.

Členové kapely byli zatčeni minulý týden po koncertu na thajském ostrově Phuket, který je oblíbenou destinací ruských expatů a turistů. Tamní úředník podle agentury Reuters řekl, že neměli řádné pracovní povolení. Podle tohoto úředníka podobné případy „obvykle vedou k deportaci do země původu, ale existuje určitá volnost (ohledně místa určení)“.

Na Facebooku však muzikanti uvedli, že všechny jejich koncerty „se konají v souladu s místními zákony a zvyklostmi“, napsal web The Times of Israel a dodal, že po zaplacení pokuty byli členové kapely převezeni do imigračního detenčního centra v Bangkoku.

Podle osoby obeznámené s případem, na kterou se odvolává web The Guardian, byli hudebníci zadrženi na žádost Vladimira Sosnova, ruského konzula na ostrově.

Odjezd do Izraele

Pět ze sedmi hudebníků Bi-2 vstoupilo do Thajska podle tamní policie s ruskými pasy. Nejméně čtyři jsou podle dostupných informací izraelští občané, někteří mají i australský pas. Dva nejsou občany Ruska, naopak tři mají jen ruské občanství.

V úterý byl jeden ze členů skupiny, který má izraelské občanství, převezen do Izraele. Právník kapely podle ruského opozičního webu Meduza uvedl, že Rusko požadovalo, aby byli tři hudebníci, kteří mají pouze ruské občanství, deportováni zpět do Ruska. Také exilový opoziční ruský politik Dmitrij Gudkov, který je s kapelou v kontaktu, podle Guardianu tvrdí, že ruští úředníci vyvíjeli tlak na své thajské protějšky, aby hudebníky deportovali do Ruska.

Thajská pobočka organizace Human Rights Watch ale varovala, že členové skupiny by v případě návratu do Ruska kvůli svému disidentskému statusu „pravděpodobně čelili tvrdému stíhání a dalším vážným nebezpečím“.

Mluvčí ruského ministerstva zahraničí Marija Zacharovová v odpovědi na dotaz ohledně zatčení Bi-2 obvinila hudebníky z toho, že veřejnou podporou Ukrajiny sponzorují terorismus, což vyvolalo obavy, že by v Rusku mohli čelit trestnímu stíhání, dodal The Guardian.

Ve středu se podle právníka kapely sešli konzulové Izraele a Austrálie s thajskými diplomaty. Jejich jednání trvalo několik hodin a zástupci kapely se ho neúčastnili. Thajští diplomaté se také měli sejít separátně s ruským konzulem. „Nakonec bylo oznámeno, že hudebníci mohou opustit Thajsko a odletět do Tel Avivu, což všichni preferovali,“ citoval web Meduza právníka muzikantů, kteří v Tel Avivu nakonec přistáli ve čtvrtek.

„Zahraničním agentům“ ruší koncerty

Po zahájení plnohodnotné ruské invaze na Ukrajinu před téměř dvěma lety uprchly z Ruska stovky hudebníků, kteří s válkou nesouhlasí, přičemž mnozí z nich koncertují v zahraničí, připomněl The Guardian. Pozorovatelé podle něj tvrdí, že zatčení Bi-2 pro ně mohlo být varováním. Některým k ruskému režimu kritickým umělcům už v zahraničí ruší koncerty a někteří čelí i vyšetřování.

Například zpěvák a komik Maxim Galkin, kterého Moskva považuje kvůli jeho kritice ruské agrese za „zahraničního agenta,“ dostal ve Spojených arabských emirátech (SAE) pokutu téměř třicet tisíc dolarů poté, co při svém vystoupení podpořil Ukrajinu či vtipkoval o Putinovi. Šlo zřejmě o jeho poslední koncert v Emirátech, píše web stanice Nastojaščeje Vremja (Current Time).

Galkinovi, který je manželem populární zpěvačky Ally Pugačovové, zrušili už na podzim koncerty v Kazachstánu, oficiálně s odůvodněním, že v sálech, kde měl vystupovat, nastaly technické problémy. V lednu pozastavili rovněž prodej vstupenek na jeho koncerty v Thajsku.

Indonéské úřady mu zakázaly vstoupit na Bali, kde měl vystoupit koncem ledna. „Důvod byl uveden téměř okamžitě a několikrát zopakován různými úředníky pohraniční služby: dopis od ruské vlády, která žádala, abych nebyl vpuštěn na Bali. Ukázali mi dopis, ale kopii mi samozřejmě zdvořile odmítli. Toto není stanovisko indonéské vlády – jen splnila požadavek Ruska,“ komentoval umělec.

Nařčení z podněcování etnické nenávisti kvůli podpoře Ukrajiny

Rappera Oksimirona, který Rusko po 24. únoru 2022 opustil a kterého ruské úřady rovněž vedou jako „zahraničního agenta“, zase prověřují SAE ve věci údajného podněcování etnické nenávisti poté, co na svém tamním lednovém koncertu podpořil Ukrajinu a nezdržel se ani dalších politických vyjádření. Hrozí mu zákaz vystupování a možná i vjezdu do země.

Spojené arabské emiráty zakázaly také vystoupení dalšího „zahraničního agenta“, ruského rappera Morgensterna. Později mu tamní úřady zakázaly i vstup do Dubaje, kde posledních několik let žil. Mezi umělci „nežádoucími“ pro úřady v Emirátech je rovněž ukrajinský komik a zpěvák Andrij Danylko známý pod uměleckým jménem Věrka Serďučka.

Na thajském ostrově Phuket vystupoval opakovaně ruský komik Ruslan Bělyj, který je Moskvou taktéž považován za „zahraničního agenta“, letos ale začaly tamní úřady jeho akce odmítat. Stalo se tak podle něj poté, co majitelé jedné z jevištních scén požadovali předem scénář, aby se vyhnuli politickým vyjádřením. Komik ho ale neměl, politika se však v jeho vystoupeních objevuje.

„Režim chce ukázat, že může dostat kohokoliv kdekoliv“

Ruský opoziční politik Gudkov podle webu stanice Nastojaščeje vremja tvrdí, že ruský generální konzul v Thajsku Sosnov zaslal thajským úřadům „černou listinu“ ruských hudebníků – o zákaz jejich koncertů a jejich deportaci Moskva usiluje.

Pokud jde o SAE, v jejich případě může hrát roli skutečnost, že Emiráty jsou největším obchodním partnerem Ruska, a Kreml by proto neváhal požádat o „takovou maličkost“, jako je zákaz vystoupení některých ruských umělců, míní orientalista Ruslan Sulejmanov. „Myslím, že tento případ skutečně má politickou část: Moskva požádala Emiráty, které s ní mají velmi úzké ekonomické vztahy, koho vpustit, a koho nevpustit,“ říká.

„Chápu, proč to dělají,“ komentuje tlak Moskvy na ruské umělce v zahraničí Gudkov. „Na jedné straně brání koncertovat v zahraničí všem osobnostem kultury, které jsou proti válce. To se děje Galkinovi, Morgensternovi a mnoha dalším. A v případě Bi-2 si myslím, že zřejmě chce někdo demonstrovat, že ruské úřady jsou připravené dostat kohokoliv kdekoliv. Navíc v předvečer putinských pseudovoleb je velmi důležité zastrašovat lidi, kteří jsou v zahraničí, kritizují Putina, kritizují režim a staví se proti válce. My ale dobře chápeme, co se může stát člověku, který veřejně deklaruje protiválečný postoj,“ komentuje pro Nastojaščeje vremja Gudkov.